De start van de eerste marathon in Enschede in het Van Heekpark in 1947.
De start van de eerste marathon in Enschede in het Van Heekpark in 1947.

Marathon ontvangt World Athletics Heritage Plaque

Algemeen

De internationale atletiekbond World Athletics (voorheen IAAF) heeft bekend gemaakt dat de Enschede Marathon wordt onderscheiden met de prestigieuze World Athletics Heritage Plaque. “Daar zijn we natuurlijk heel blij mee”, zegt Sandra Melief, directeur Enschede Marathon.

Enschede - Volgens Sandra Melief is de internationale onderscheiding een mooie opsteker voor de organisatie en voor Enschede. “Het is een grote eer en een enorme opsteker voor de organisatie en alle medewerkers. We hebben een bewogen tijd achter de rug waarbij we hebben laten zien dat we altijd blijven denken in mogelijkheden en snel kunnen schakelen. Geweldig om dan zo’n mooie blijk van erkenning te krijgen.”

In 2022 bestaat de Enschede Marathon als oudste marathon van Nederland (en zelfs van West-Europa) 75 jaar. “Dat is op zich al heel bijzonder en het was de aanleiding voor de toekenning van de prijs”, vertelt Melief. “Maar we krijgen deze onderscheiding ook als blijk van waardering voor het last minute organiseren van NN Mission Marathon op Vliegveld Twenthe op 18 april van dit jaar.’’

Met een loop tussen de gestalde vliegtuigen was Enschede de vervanger van Hamburg. “Twee weken ervoor kon deze marathon, waar veel toplopers zich hoopten te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokyo, in Hamburg niet doorgaan. Wij hebben de organisatie toen overgenomen. Een enorme klus, die we met z’n allen succesvol hebben geklaard”, aldus Melief.

De World Athletics Heritage Plaque is in 2018 ingesteld door World Athletics-voorzitter Sebastian Coe.
De prijs, een fraaie, goudkleurige plaquette, wordt jaarlijks toegekend aan personen of organisaties die ‘een buitengewoon grote bijdrage aan de wereldwijde geschiedenis en ontwikkeling van de atletieksport hebben geleverd’.
Enschede Marathon bevindt zich met deze onderscheiding in bijzonder goed gezelschap, want ook de New York Marathon krijgt dit jaar de prijs toegewezen. “We mogen als stad dan ook heel trots zijn op onze marathon”, zegt Niels van den Berg, locoburgemeester en wethouder Sport van Enschede. “Het laat de stad op haar best zien: van organisatie tot deelnemers en publiek. We doen het echt voor en met elkaar.”
De plaquette zal binnenkort worden tentoongesteld in het Stadskantoor, zodat iedereen in Enschede deze kan bewonderen.

Kijk voor meer informatie op https://www.enschedemarathon.nl.

‘We mogen als stad heel trots zijn op onze marathon’ - wethouder Niels van den Berg

De 52e editie van Enschede Marathon staat op zondag 24 april 2022 op de kalender. “En daar gaan we nog meer een feestje van maken dan anders”, zegt marathondirecteur Sandra Melief. “Natuurlijk vanwege deze mooie onderscheiding, maar vooral omdat de reguliere edities van 2020 en 2021 geen doorgang konden vinden. We verheugen ons er dan ook ontzettend op.” De inschrijving voor de editie van 2022 is al begonnen.

Manna zoekt medewerkers. Zie ook www.werkenbijmanna.nl.
Manna is op zoek naar huishoudelijke hulpen 18 apr, 13:54
Afbeelding
Wat zit er dit jaar in het kerstpakket? 18 apr, 12:39
Luisterrijk bij de Muziekbank gaat over de Beatles.
Luisterrijk: De Beatles in het Nederlands 18 apr, 12:02
Recreatieplas Het Rutbeek
De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end? 18 apr, 10:06
De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 18 apr, 09:58
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48