De Stadsherberg zoals in 2019 gaat dit jaar niet door, (Foto: René Wolf)
De Stadsherberg zoals in 2019 gaat dit jaar niet door, (Foto: René Wolf) Foto: René Wolf

Stadsherberg komt dit jaar aan huis

Algemeen

De jaarlijkse Stadsherberg kan ook dit jaar niet doorgaan. Normaal gesproken is de Burgerzaal van het stadhuis in de dagen voor de kerst omgetoverd in een gezellige herberg. Met muzikale optredens, soepverhalen, creatieve workshops, een huiskamer en een bar. Jong en oud komen er samen en schuiven bij elkaar aan tafel. Alles wat nu in coronatijd niet verstandig is. Maar de organisatoren willen toch lichtpuntjes brengen en dus komt de Stadsherberg dit jaar aan huis.

Enschede - Inwoners kunnen een andere stadgenoot opgeven voor één van de bekende Stadsherberg elementen: een muzikaal optreden, een soepverhaal of een creatieve workshop in de vorm van een kerstknutselpakket. “Wordt het adres van de opgegeven stadsgenoot uitgekozen, dan komt er een akoestisch duo of trio aan de deur’’, zo meldt Audry Hoemakers van de organisatie, “Zij spelen op de stoep of in de tuin een verrassingsserenade met natuurlijk een aantal kerstnummers. De bewoners worden tijdens het mini-concert getrakteerd op warme chocolademelk en koekjes gebakken door cliënten van Aveleijn. Een van de trio’s is Gadjo Dilo, waarin een aantal leden van voorheen The Sugar Bastards spelen. Zangeres Shaya van den Berg treedt op met haar twee muzikale dochters en zo zijn er nog meer acts.

Bij het soepverhaal komt er een verteller aan de deur die een mooi verhaal voordraagt. Daarbij wordt een kopje soep geschonken. Onder andere Marcel Bok van de bibliotheek en kunstenaar Mark van Loon van Beeldbouw zijn de vertellers. Zij komen met de gloednieuwe Biebbakfiets aan de deur.

Het kerstknutselpakket is voor jong en oud. “Er kan gekozen worden uit verschillende pakketten: een textiel kerstslinger bestempelen of een papieren kerstster, feestelijke zaklamp of winterse pop-up kaart maken. De pakketten zijn ontwikkeld door kunstenaressen Karen Smid en Judith Hofmann en door Aveleijn, Tetem en Concordia. Op 22 december is er de mogelijkheid om samen met Judith Hofmann en anderen via Zoom mee te doen met een workshop pop-up kaarten maken.’’

Alle verrassingen zijn gratis. Bij het aanmelden kan men voor de serenades en soepverhalen kiezen uit de dagen 22 of 23 december. Aanmelden kan tot 17 december 9.00 uur via het aanmeldformulier dat te vinden is op www.uitinenschede.nl/stadsherberg. De knutselpakketten worden op 21 december door de Stadsherbergorganisatoren en -vrijwilligers rondgebracht. “Mochten er te veel aanmeldingen binnenkomen dan wordt er een keuze gemaakt uit de adressen’’, aldus Audry Hoemakers.

'Het leuke vind ik dat ik wat kan delen over Enschede', aldus deelnemer Marco van Speciaalbiercafé De Vluchte.
Nieuwe Gastheren en Gastvrouwen van IVN 18 uur geleden
Afbeelding
Rutbeek 27 mrt, 15:38
Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 27 mrt, 14:52
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 27 mrt, 13:36
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56