De expositie Family Portraits is in de bieb te zien tot en met 30 december.
De expositie Family Portraits is in de bieb te zien tot en met 30 december.

Expositie ‘Family Portraits’ in de bieb

Algemeen

In de Centrale Bibliotheek aan de Pijpenstraat is tot en met 30 december de expositie te zien van fotografe Joey O’Loughlin. ‘Family Portraits’ is de titel van de tentoonstelling.

Enschede - “Een familiefoto in een lijstje op de kast. Een kiekje op je smartphone. Voor veel mensen is dat heel gebruikelijk, maar voor families die hun land zijn ontvlucht niet. Fotografe Joey O’Loughlin maakte de afgelopen drie jaar traditionele familiefoto’s in de vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos. Dit deed ze in partnerschap met Movement On The Ground’’, aldus Corine Vaneker van de bieb. 

Deze Family Portraits zijn tot en met 30 december te bewonderen in de Bibliotheek Enschede aan de Pijpenstraat.

De foto’s laten de mensen niet zien als collectief, zoals ze vaak in het nieuws worden afgebeeld, maar als trotse gezinnen, aldus de bieb, “Elk gezin vormt een ’thuis’. Family Portraits zetten je aan het denken. Wat betekent thuis voor jou? Wat als je je thuis gedwongen moet verlaten? En wat kun jij zelf doen om nieuwkomers zich meer thuis te laten voelen?’’

Joey O’Loughlin werkte in de zomer van 2017 als vrijwilliger bij Movement On The Ground. “Ze bood aan om familieportretten te maken en af te drukken. Dat deed ze in de overtuiging dat dergelijke aandenkens de dappere reis van de vluchtelingen eren en langer blijven dan smartphonefoto’s. Meer dan honderd gezinnen hebben inmiddels hun familieportret ontvangen.’’

Programmacoördinator Marcel Bok is blij met de expositie: “De expositie is van bijzondere waarde en ik vind het een eer dat Family Portraits een maand bij ons in de bibliotheek staat. Elk portret vertelt weer een ander verhaal maar ze laten allemaal een familie zien. En dat op een plek waar we vaak hele andere beelden van zien. Als bibliotheek staan we middenin de samenleving en daarom zoeken we voortdurend naar onderwerpen waar iedereen door aangesproken wordt. En december is de maand waar je met familie bij elkaar komt, of juist niet. Deze portretten zetten die familiebijeenkomsten in een ander licht en laten je als toeschouwer nadenken.”

Joey O’Loughlin is fotograaf, schrijver en producent. Haar projecten benadrukken de waarde van menselijke verbinding, zo meldt de bibliotheek. Haar werk was onder meer te zien in The New York Times, Slate, The Atlantic’s CityLab en op NPR, Al Jazeera America en PBS in New York. Haar foto’s zijn onder andere te vinden in publicaties van de Wereldgezondheidsorganisatie, het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties en de MacArthur Foundation.

‘de waarde van menselijke verbinding’

Project mede mogelijk dankzij Rijnbrink en het VSB fonds.

van de redactie

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 6 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 8 uur geleden
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd gisteren
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus 24 apr, 14:57
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 24 apr, 14:12
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 24 apr, 12:20