De 'mogelijkmakers' van De Generator 2021-2022. (Foto: Henny van Roomen)
De 'mogelijkmakers' van De Generator 2021-2022. (Foto: Henny van Roomen)

Culturele arbeidsmarkt krijgt impuls

Algemeen

De Generator gaat zakelijk talent binnen de podiumkunsten opleiden. De samenwerking in Oost-Nederland, met onder meer Phion en Theater Sonnevanck, zorgt voor versterking van de culturele arbeidsmarkt, zo is de insteek. 

Enschede - Waar er in Nederland binnen de podiumkunstensector een fijnmazig netwerk is wat betreft de begeleiding van artistieke makers, is er een zichtbaar tekort aan begeleiding van aanstormend zakelijk leiders en creatief producenten, de zogenaamde ‘mogelijkmakers’, aldus de initiatiefnemers van De Generator.
Culturele partners Toneelgroep Oostpool, Theater Sonnevanck, Introdans, Phion, De Nieuwe Oost, Musis & Stadstheater Arnhem, Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen en Zwolse Theaters slaan nu de handen ineen en zijn gestart met De Generator: een ontwikkelingstraject voor zakelijke talenten die hun carrière naar een hoger niveau willen tillen en de sector willen versterken.

Naast het ontbreken van de begeleiding op zakelijk gebied is er ook een gat tussen opleiding en werkveld. “De beroepspraktijk vraagt om ervaring en competenties die pas na een opleiding opgedaan kunnen worden. De culturele partners springen in dit gat en hebben acht cultuur-professionals uit Gelderland en Overijssel geselecteerd om mee te doen aan ons ontwikkeltraject. Zij staan te popelen om hun carrière naar een hoger niveau te brengen’’, aldus De Generator.
De kandidaten uit het oosten – Frens te Kiefte, Roy Potijk, Sanne Oostenga, Vanity Roxane Lammers van Toorenburg, Lotte Zoeter, Yuna Linde, Richard Wevers en Mijke Sekhuis – gaan een jaar lang aan de slag. “Ze voeren een opdracht uit bij een van de instellingen, krijgen een trainingsaanbod op maat, intervisie, een loopbaancoach en natuurlijk een heel netwerk. Het traject wordt begeleid door Schakel025 en Cultuur Academy.’’

Het programma kent verschillende onderdelen. Niet alleen krijgen de deelnemers verschillende workshops en trainingen van inhoudelijke experts en gastsprekers, maar ook doen zij minimaal twintig dagen betaald ervaring op bij één van de toonaangevende podiumkunstinstellingen in Oost-Nederland.
“Onder begeleiding van een persoonlijke (loopbaan)coach werkt iedereen naar persoonlijke doelen toe en worden er tijdens de groepssessies onderling ervaringen uitgewisseld. Deelnemers hoeven het dus niet alleen te doen.’’

De onderwerpen die tijdens het traject aan bod komen zijn onder andere (persoonlijk) leiderschap, leidinggeven, projectmatig werken en cultureel ondernemerschap. Daarnaast is er ruimte voor de onderwerpen waar de deelnemers zichzelf graag in willen verdiepen. “De vraag van de deelnemers is leidend en de manier van leren vernieuwend, onder andere door de inzet van filmfragmenten die speciaal voor ons zijn geselecteerd. Dit brengt de kandidaten een jaar vol kennis en ervaring met als doel zichzelf te ontwikkelen’’, aldus De Generator.

Overlap gaat voor duurzame kleding. (Foto: Richard Bussink)
Fashion Revolution Week bij Overlap 6 uur geleden
Foto: Rikkert Harink
Muziek- en dansavond Kottenpark bij Wilminktheater 7 uur geleden
ERC houdt zaterdag een groot rugbytoernooi voor kinderen van 6 tot 12.
Internationaal jeugdtoernooi ERC'69 moet blijvertje worden 7 uur geleden
'Lammetjes aaien' in Hof Espelo. (Foto: Clifton Buitink)
'Lammetjes aaien' op Hof Espelo 14 uur geleden
Wieteke Campschreur (35) en Henk Noordanus (62)
Het geeft voldoening om te voelen hoeveel je van betekenis kan zijn 15 apr, 13:39
Landschap Overijssel houdt een excursie in het Kristalbad. (Foto: Jolein Klein Gunnewiek)
Excursie 'Vogels in het Kristalbad' met gidsen 15 apr, 08:50
Afbeelding
Tweemaal een wielerclinic bij EWV Het Oosten 13 apr, 12:03
Impressie van hoe Het Lagerhuis in Roombeek gaat worden. De bouw is in volle gang.
Ook nieuwsgierig naar wat Het Lagerhuis te bieden heeft? 13 apr, 10:29