Niëva Blijstra-Espina is enthousiast over de Wijkjury en het theater. (Foto: Tjeerd Derkink)
Niëva Blijstra-Espina is enthousiast over de Wijkjury en het theater. (Foto: Tjeerd Derkink)

Niëva blij met kans van de Wijkjury

Algemeen

Dát is interessant, dacht Niëva Blijstra-Espina toen ze de oproep in Huis aan Huis Enschede las om mee te doen met de Wijkjury. Ze bezoekt graag de bioscoop en kwam nooit in een theaterzaal. Een schouwburg was onbekend terrein. “Maar dat wilde ik graag eens verkennen. Ik dacht: dit is mijn kans!’’

Enschede - Niëva Blijstra-Espina maakt deel uit van de Wijkjury, een groep van tien Enschedeërs die weinig of nooit een theatervoorstelling hebben bijgewoond.
Via het project van het Wilminktheater bezoeken ze verschillende voorstellingen, ze praten met elkaar over hun ervaringen en wisselen na afloop van gedachten met regisseurs, acteurs en theatermakers.
De Wijkjuryleden beginnen zich al thuis te voelen in de theaterstoelen, zoals Niëva die daar best nieuwsgierig naar was. “Ik liep natuurlijk wel eens langs het Wilminktheater, maar ik heb nooit gekeken wat het te bieden had.’’

Ze heeft inmiddels drie voorstellingen met de collega’s van de Wijkjury bezocht. De laatste was ‘George en Eran worden veganisten’.
George Elias Tobal en Eran Ben-Michaël bemoeien zich in deze geëngageerde klimaatkomedie met zeer actuele onderwerpen als de bio-industrie en het klimaat. Grote maatschappelijk thema’s, die ze met humor, zelfspot en relativering terugbrengen naar menselijke proporties.

De voorstelling sprak Niëva aan. “Omdat de inhoud zo herkenbaar is, want ze stellen de grote problemen van deze tijd aan de kaak. Het klimaat, het milieu, de consumptie van vlees. In de voorstelling komt tot uitdrukking wat er speelt in de samenleving. Het komt heel dichtbij: daar discussiëren wíj ook over aan de keukentafel.’’

‘George en Eran worden veganisten’ was ook een ‘gemakkelijke’ voorstelling, constateert Niëva.: “De boodschap is meteen duidelijk. We hebben na afloop een kwartier met de vier acteurs en actrices gesproken, waarbij we vragen konden stellen. Ik heb ze gezegd dat hun thema heel herkenbaar is. Ja, daar konden ze wel mee instemmen.”
Niëva is geboren op de Filipijnen, emigreerde in 1987 naar Nederland en werkte twintig jaar in Medisch Spectrum Twente.
Veganist is ze zelf niet. En ze is ook niet van plan om dat te worden, zegt ze er lachend bij. Maar ze stelt wél vast dat de vleesconsumptie een westers luxeprobleem is.

Niëva heeft, samen met haar collega’s van de Wijkjury, nog een hele serie voorstellingen voor de boeg. Ze zal ze graag bezoeken. “Maar mijn persoonlijke voorkeur is zang en dans, en musicals”, zegt Niëva.
In Enschede is ze lid geweest van een Filipijnse zang- en volksdansgroep, dat verklaart haar voorkeur mede. Ze trad vroeger nog eens met de groep op in het Muziekcentrum, ze heeft dus podiumervaring.

Niëva is benieuwd naar de volgende voorstellingen. Haar ervaringen in de groep hebben haar interesse in het theater al gewekt. “Ja, als de voorstellingen van de Wijkjury zijn afgelopen ga ik vaker naar het Wilminktheater, reken maar. Ik heb de smaak te pakken!”

De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 17 uur geleden
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48
Arjan Wissink werd door de club passend in het zonnetje gezet bij de thuiswedstrijd tegen VIOS Beltrum afgelopen weekend.
Mijlpaal Arjan Wissink: al 300 competitiewedstrijden 17 apr, 10:51
Geniet zelf ook van overheerlijke tomaten dit jaar.
Column Wim Boers: geniet ook van zelfgekweekte tomaten 17 apr, 10:20
Afbeelding
Schande 16 apr, 18:15
De film The Peasants draait in Concordia.
The Peasants in Concordia en openluchtfilm bij Stanislaus 16 apr, 17:19