Esther Schopman bespeelt dinsdag het Stadscarillon.
Esther Schopman bespeelt dinsdag het Stadscarillon.

Beiaardiers vieren verjaardag kroonprinses

Algemeen

In Enschede gaat dinsdag 7 december het lied Amalia 18! klinken op de CampusBeiaard en het StadsCarillon. Het startschot valt op beide locaties om één over vijf ‘s middags, het tijdstip waarop de kroonprinses is geboren, zo is de bedoeling.

Enschede - Op dinsdag 7 december, de dag dat Prinses Amalia haar achttiende verjaardag viert, klinkt op veel carillons in heel Nederland de nieuwe beiaard-compositie Amalia 18! van de Nederlandse componist Bob Zimmerman.
Ook in Enschede wordt aandacht besteed aan Amalia’s achttiende verjaardag.
De Campus Beiaard Kring speelt een feestelijk programma op de CampusBeiaard van de Universiteit Twente en stadsbeiaardier Esther Schopman bespeelt het StadsCarillon.

Voor het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima arrangeerde Bob Zimmerman Adiós Nonino.
Voor de vijftigste verjaardag van de koning schreef hij een werk voor zestien saxofonisten, vijf percussionisten en een strijkorkest, dat tijdens het koninklijke feest werd uitgevoerd.
Ook maakte hij arrangementen voor de uitvaarten van Prinses Juliana en Prins Bernhard en werkte hij mee aan een kerstalbum van Prinses Christina. Maar… “Nooit eerder schreef ik voor carillon. Het is een eigenaardig instrument met specifieke eigenschappen. Elk interval klinkt met boventonen, maar dat maakt een carillon juist een carillon”, aldus Zimmerman.

Als vorm koos hij het rondo, waarbij het hoofdthema een vrolijke melodie is die regelmatig terugkeert - een melodie die blijft hangen. Zimmerman: “De eerste en de laatste seconden hebben iets hymnisch, iets statigs. Korte noten schrijven is zinloos, alles op een carillon klinkt secondenlang door. Achter de digitale piano, met de galm op tien, heb ik gecheckt of alles klopte. Ik heb het nog niet horen uitvoeren op carillon, dat moet bewaard blijven tot de verjaardag.”

Esther Schopman vindt 17.01 uur een mooie starttijd. “Dat is namelijk het tijdstip waarop Amalia geboren is.”
Schopman geeft beiaardles aan studenten, medewerkers en alumni van de Universiteit Twente, maar doet niet mee in het programma op de CampusBeiaard. Daar speelt Hylke Banning, collega beiaard docent en stadsbeiaardier van Oldenzaal, het lied. Schopman speelt Esther Amalia 18! op het StadsCarillon.
De leerlingen van Banning en Schopman vervolgen het programma op de campus met het Wilhelmus, Zij leve hoog en Lang zal ze leven en een aantal Nederlandse volksliedjes.

Het programma op het StadsCarillon biedt nog iets extra’s. Schopman: “Prinses Amalia is volgens mij een sterke vrouw. Met She’s always a woman wil ik juist dat aspect in de schijnwerpers zetten. En ‘Wij houden van Oranje’ kan natuurlijk ook niet ontbreken.’’

Met de compositie Amalia 18! wordt een eeuwenoude traditie voortgezet. Al sinds de zestiende eeuw spelen beiaardiers nieuwe werken, opgedragen aan stadhouders en leden van het Koninklijke Huis, tijdens inauguraties, stads- en staatsbezoeken, huwelijksfeesten, verjaardagen en uitvaarten. De partituur wordt op dinsdag 7 december om 16.00 uur in het gemeentehuis van Den Haag door de componist officieel overhandigd aan Jan van Zanen, burgemeester van de residentiestad. Gijsbert Kok is de beiaardier.

'Het leuke vind ik dat ik wat kan delen over Enschede', aldus deelnemer Marco van Speciaalbiercafé De Vluchte.
Nieuwe Gastheren en Gastvrouwen van IVN 8 uur geleden
Afbeelding
Rutbeek 27 mrt, 15:38
Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 27 mrt, 14:52
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 27 mrt, 13:36
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56