Kristen Stewart schittert als prinses Diana in Spencer.
Kristen Stewart schittert als prinses Diana in Spencer.

Mexicaans college Martin Koolhoven

Algemeen

Elke drie maanden geeft filmregisseur (maker van Oorlogswinter en Brimstone) en onstuitbare cinefiel Martin Koolhoven bij Concordia in Enschede een bevlogen filmcollege over een door hem uitgekozen thema. Voor zondagmiddag 14 november koos Martin de Mexicaanse grens.

Koolhovens Keuze: filmcollege door Martin Koolhoven
Hij zegt daarover: “Op een gegeven ogenblik viel het me op dat de Mexicaanse grens in ontzettend veel Amerikaanse films een rol speelt. Al vanaf het prille ontstaan van Hollywood tot op de dag van vandaag dient dit gebied regelmatig als locatie in westerns, science-fictionfilms, film noirs en zelfs horrorfilms. Ik wil dan begrijpen hoe dat komt en wat het betekent, en dat wil ik dan in deze avond onderzoeken.”
Met het hem kenmerkende enthousiasme vertelt Koolhoven over alles wat film de moeite waard maakt. Als hoofdfilm selecteerde hij ‘Extreme Prejudice’ van Walter Hill uit 1987.

Spencer: Kristen Stewart schittert als prinses Diana

Het huwelijk van Prinses Diana en Prins Charles is al lang bekoeld. Ondanks geruchten over affaires gaan de kerstfestiviteiten door op het landgoed van de koningin in Sandringham. Er wordt gegeten en gedronken en gejaagd. Diana kent het spel.

Do Not Hesitate Oscar-inzending

Spencer speelt zich af tijdens deze cruciale kerstdagen in de vroege jaren ’90 waarin prinses Diana besluit dat haar liefdeloze huwelijk met prins Charles niet werkt. Ze zal moeten afwijken van het pad dat voor haar was uitgestippeld als toekomstige koningin.
Spencer is een verbeelding van wat er gebeurd zou kunnen zijn tijdens die dagen. Regisseur Pablo Larraín maakte eerder ook al indruk met Jackie, over de vrouw van Kennedy.

Do Not Hesitate: Nederlandse Oscarinzending

Tijdens een vredesmissie in het Midden-Oosten zijn drie jonge soldaten op zichzelf aangewezen als hun militaire voertuig met pech midden in de woestijn vast komt te staan.
Ze proberen het hoofd koel te houden, maar verliezen grip op de situatie als ze de 14-jarige Khalil ontmoeten en hij vervolgens weigert te vertrekken. Ze voelen zich gedwongen om de jongen een vijandig gebied in te volgen op zoek naar water.
Do Not Hesitate is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars.

The Rescue: de redding van de kinderen uit een diepe Thaise grot

In 2018 is de wereld wekenlang in de ban van de jonge Thaise voetbalploeg die vast kwam te zitten in een kilometers diepe grot.
Het leger en de Amerikaanse Special Forces staan machteloos. Niemand blijkt de juiste training en apparatuur te hebben. Behalve twee introverte Engelse mannen van middelbare leeftijd. Zij beoefenen als een van de weinige mensen de sport van het grotduiken.
De filmmakers (die ook Free Solo regisseerden) hadden de beschikking over ter plekke gefilmd materiaal en maakten een film, die je niet snel zult vergeten.

Antigone: Movies that Matter over identiteit van immigranten

In de maandelijkse reeks Movies that Matter, met films over belangrijke maatschappelijke thema’s, is deze maand Antigone te zien. Over het lot van Algerijnse immigrante in Montreal.
De film wordt ingeleid door Yasmin Haidar, Syrische, maar woonachtig in Nederland. Ze is lid van Vrouwen voor Vrede en schrijfster van artikelen over haar identiteit vanuit twee werelden.

Voor meer informatie en kaartverkoop zie www.concordia.nl.

SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 16 uur geleden
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 21 uur geleden
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 22 uur geleden
Arjan Wissink werd door de club passend in het zonnetje gezet bij de thuiswedstrijd tegen VIOS Beltrum afgelopen weekend.
Mijlpaal Arjan Wissink: al 300 competitiewedstrijden gisteren
Geniet zelf ook van overheerlijke tomaten dit jaar.
Column Wim Boers: geniet ook van zelfgekweekte tomaten 17 apr, 10:20
Afbeelding
Schande 16 apr, 18:15
De film The Peasants draait in Concordia.
The Peasants in Concordia en openluchtfilm bij Stanislaus 16 apr, 17:19
Het bouwbord bij Aquadrome.
Onthulling bouwbord nieuwe zwembad 16 apr, 16:11