Artistieke impressie van een groenere Perikweg.
Artistieke impressie van een groenere Perikweg.

Vergroenen is het nieuwe toverwoord

Algemeen

Enschede als één groot groen park. Dat is de droom die in het nieuwe Groenambitieplan staat. “Vanuit het groene buitengebied loop je via groene parken en straten zo de groene binnenstad in’’, zegt wethouder Jurgen van Houdt.

Enschede - Enschede moet van groen naar groener, vindt wethouder Jurgen van Houdt. “Enschede wil samen met inwoners, ondernemers en instellingen vergroenen. Want groen is belangrijk en helpt om Enschede aantrekkelijk, gezond en leefbaar te houden. Nu, én in de toekomst”, zegt Van Houdt. 

Het groener worden gaat niet vanzelf.
Op korte termijn zijn daarom extra middelen nodig voor het aanleggen van het groen, en op langere termijn voor het onderhouden hiervan.
Meer groen zorgt ook voor minder last van hitte en regenwater, weten ze bij de gemeente. “En dat er schone lucht is om in te ademen. Er moeten ook meer soorten groen komen. Dat is niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor dieren en insecten. Die zijn hard nodig om bijvoorbeeld plagen zoals de eikenprocessierups te voorkomen’’, aldus de wethouder.

Stadsbeken, groene singels en oude bomen, dat is het beeld van de toekomst. “De bomen houden de stad en de dorpen lekker koel in de zomer. De beken vangen het regenwater op. Ook de woonwijken zijn groen. Hierdoor krijgen niet alleen mensen, maar ook planten en dieren alle ruimte in en rondom Enschede’’, stelt Van Houdt.

Enschede vergroenen gaat op drie manieren. “Het bestaande groen en de natuur moeten we beschermen en goed verzorgen. Daarnaast moeten we het groen beter gebruiken (benutten). Bijvoorbeeld om regenwater op te vangen, en om de stad koel te houden in hete zomers. Maar ook om te sporten, spelen en om uit te rusten. Tenslotte moeten we groener gaan bouwen. Bijvoorbeeld door groene daken op huizen te leggen. Maar ook door bij nieuwbouw meer groen aan te leggen, en verlaten terreinen (tijdelijk) te vergroenen’’, aldus Van Houdt.

Kijk voor meer informatie op www.enschede.nl

De gemeenteraad stelde al geld ter beschikking voor het groen in de stad, meldt de gemeente: “Als de Raad het Groenambitieplan vaststelt, ligt vast hoe dit extra geld ingezet wordt om een stukje van de droom waar te maken. Bij de volgende begroting kan de nieuwe coalitie aan de Raad voorstellen meer geld vrij te maken voor de ambities in het Groenambitieplan zoals boomverzorging, extra inzet op groen in de binnenstad en het vergroenen van de singels en de parken.’’

De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 13 uur geleden
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48
Arjan Wissink werd door de club passend in het zonnetje gezet bij de thuiswedstrijd tegen VIOS Beltrum afgelopen weekend.
Mijlpaal Arjan Wissink: al 300 competitiewedstrijden 17 apr, 10:51
Geniet zelf ook van overheerlijke tomaten dit jaar.
Column Wim Boers: geniet ook van zelfgekweekte tomaten 17 apr, 10:20
Afbeelding
Schande 16 apr, 18:15
De film The Peasants draait in Concordia.
The Peasants in Concordia en openluchtfilm bij Stanislaus 16 apr, 17:19