Afbeelding

Piet Regenspurg

Algemeen

De blaadjes vallen van de boom, maar er zit weer muziek in het leven!
Op zaterdagmiddag zit ik zomaar te luisteren naar de mooie liedjes van Anne-Linde van de Veen in het Vestzaktheater. Wat een gitaar en een mooie stem al niet teweeg kunnen brengen. Het is lang geleden zoiets moois gehoord te hebben. Ik ben bij de voorstelling Zilveren Piet van het Van Haag tot Wal Festival.
Zilveren Piet? Dat is Piet Regenspurg. Al 55 jaar dood, maar nu is er eindelijk een eerbetoon, dankzij vertelster Adrie Hemmink en zangeres Anne-Linde van de Veen. Piet was koperslager, edelsmid en kunstschilder. Geboren in 1894. Hij woonde veertig jaar in wat nu de Stadsgravenstraat is. Hij maakte schalen, sieraden, lampen, een plaquette voor Menko. Maar het liefst was hij kunstschilder geworden. Van de heer Stork kreeg hij in 1916 een beurs om aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten te kunnen studeren. Piet maakte ook een aantal schilderijen, maar waar die zijn gebleven, dat raadsel heeft Adrie Hemmink niet kunnen oplossen. ‘Het was geen verhaal over rozen’, zegt ze.
Een dag later is er op de zondagmiddag opnieuw mooie live muziek. De saxofoon van Bert Geerlings klinkt zalig bij de prijsuitreiking van de dichtwedstrijd van de WAK. Zeven deelnemers. ‘Maar veel meer dan vorig jaar, dus dat is mooi’, zegt de presentatrice. De mix van de sax van Bert en de wonderlijke teksten van Bram Geerlings dompelen Concordia onder in mystieke sferen.
Even later hoor ik in Jansen alweer live muziek. René Merbus en co komen de opening van de expositie van Sonna Krom omlijsten. Sonna heeft een serie portretten gemaakt van niet de minste muzikanten die nu aan de muur hangen. Maar hoe mooi ze ook schildert, het liefst was ze muzikant geweest. Ik benijd de mensen die een instrument kunnen bespelen, hoor ik haar zeggen. Rock’n roll, dat is het ware leven. Zou Piet Regenspurg ook zeggen.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet. Piet staat voor Passie In Elke Tekst. ‘En mijn moeder heette Piet’. De ‘oude foto’ is op verzoek en staat ook in het boek Kollum dat nog steeds te bestellen is via assink@home.nl. Ook leuk om cadeau te geven! 

Column Hans Assink

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 14 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 16 uur geleden
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus 24 apr, 14:57
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 24 apr, 14:12
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 24 apr, 12:20