Vakschool Het Diekman gaat leerlingen twee jaar langer op hun werkplek begeleiden.
Vakschool Het Diekman gaat leerlingen twee jaar langer op hun werkplek begeleiden. Foto:

Vakschool Het Diekman begeleidt leerlingen langer

Algemeen

Vakschool Het Diekman gaat leerlingen twee jaar langer op hun werkplek begeleiden. De school is de eerste en enige praktijkschool in Nederland die deze vorm van extra begeleiding biedt na de vijf jaar durende opleiding.

Enschede - Vakschool Het Diekman zet al enkele jaren het zogenaamde ID model in, waarbij de praktijkschool intensief samengewerkt met het lokale bedrijfsleven. “Tot op heden werkten we er naartoe dat leerlingen na vijf jaar de school verlieten met een duurzaam arbeidscontract, waarbij leerlingen vanaf leerjaar 1 tot en met 5 met een estafetteprincipe het curriculum doorlopen van scholier naar werknemer’’, zegt Jeroen Dijkstra. “Hiervoor stellen we samen met de aangesloten bedrijven een individueel profiel voor de leerling op, waar naartoe gewerkt wordt. Op die manier slaagt elke leerling naar vermogen en zijn ondernemers er zeker van dat de investering in de leerling een meerwaarde heeft. Zo ontwikkelt Vakschool Het Diekman samen met bedrijven, bestendige werknemers, die vakgericht opgeleid zijn.’’

De begeleiding wordt ID-coaching genoemd. “Door de coronatijd hebben leerlingen onvoldoende kans gehad om praktijkervaring op te doen. Op deze manier hopen we vroegtijdig uitval van oud-leerlingen te voorkomen”, aldus Dijkstra. “Dit is in het belang van zowel leerlingen, gemeente als bedrijven. Er is een schreeuwend tekort aan goed opgeleide arbeidskrachten. Met de juiste begeleiding zijn onze leerlingen goud waard voor de maatschappij.’’

Vakschool Het Diekman zet al enkele jaren het zogenaamde ID model in, waarbij de praktijkschool intensief samengewerkt met het lokale bedrijfsleven. Tot op heden werkte Vakschool Het Diekman er op deze manier naar toe dat leerlingen na vijf jaar de school verlieten met een duurzaam arbeidscontract, waarbij leerlingen vanaf leerjaar 1 tot en met 5 met een estafette principe het curriculum doorlopen van scholier naar werknemer. Hiervoor stelt Vakschool Het Diekman samen met de aangesloten bedrijven een individueel profiel voor de leerling op, waar hij/zij naartoe zal werken. Op die manier slaagt elke leerling naar vermogen en zijn ondernemers er zeker van dat de investering in de leerling een meerwaarde heeft. Zo ontwikkelt Vakschool Het Diekman samen met bedrijven, bestendige werknemers, die vakgericht opgeleid zijn.

In plaats van vijf jaar gaat Vakschool Het Diekman de leerlingen na schoolverlaten nog 2 jaar begeleiden in de vorm van coaching, genaamd ID-coaching. “Door de corona tijd hebben leerlingen onvoldoende kans gehad om praktijkervaring op te doen. Op deze manier hopen we vroegtijdig uitval van oud-leerlingen te voorkomen”, vertelt Jeroen Dijkstra. Dit is in het belang van zowel leerlingen, gemeente als bedrijven. Er is een schreeuwend tekort aan goed opgeleide arbeidskrachten. Met de juiste begeleiding zijn onze leerlingen goud waard voor de maatschappij. Daar moeten we zuinig op zijn. Voor bedrijven is het bovendien een beperking van het risico.”

Het Nationaal Programma Onderwijs richt zich op het herstel en de ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona. De onderwijsgelden die extra beschikbaar zijn gekomen vanuit deze NPO middelen besteedt Vakschool Het Diekman aan deze extra begeleiding op de werkplek.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rosalinda van Loon

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 7 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 9 uur geleden
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus 24 apr, 14:57
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 24 apr, 14:12
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 24 apr, 12:20