Extra geld is hard nodig om de sociale advocatuur goed zijn werk te laten doen.
Extra geld is hard nodig om de sociale advocatuur goed zijn werk te laten doen. Foto: Shutterstock

RP Advocatuur: Extra geld hard nodig voor sociale advocatuur

Algemeen

Het demissionair kabinet steekt extra geld in de sociale advocatuur. Voor 2022 wordt 154 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarna dit bedrag zal slinken tot 64 miljoen euro extra in 2025. 

Sander Dekker verwacht daarvoor wel een tegenprestatie. En wel van de commerciële advocatuur. Kort gezegd komt het er dan op neer dat betalende cliënten moeten gaan betalen voor niet-betalende cliënten. Binnen de sociale advocatuur betaalt de cliënt doorgaans een eigen bijdrage waarbij de Staat aanvult (tot een beperkt maximum). De sociale advocatuur roept al jaren om extra geld; regelmatig werd er gestaakt. Het kabinet maakte echter mondjesmaat geld vrij voor deze beroepsgroep. Nu is er kennelijk -ineens- wel voldoende geld om de sociale advocatuur tegemoet te komen, maar de commerciële kantoren mogen daar dus deels voor opdraaien. Is dat wel eerlijk? De grondwet schrijft voor dat de waarborging en financiering van de toegang tot het recht en een goed werkend stelsel van gefinancierde rechtsbijstand een overheidstaak is. De Zuidas-kantoren hebben al laten weten geen voorstander van het voorstel van Dekker te zijn. Wel laten zij soms, tegen een vergoeding, hun jonge advocaten proeven aan de sociale advocatuur door hen voor bijvoorbeeld een maand te detacheren aan een sociaal advocatenkantoor. Daar is ook niets mis mee. Maar betalen voor kantoren die bewust een keuze hebben gemaakt om de on- en minvermogenden bij te staan, gaat ook hen te ver. Nu zijn er veel kantoren die naast een commerciële praktijk ook een zogenaamde toevoegpraktijk erop na houden, vaak puur vanwege het sociale aspect ervan. Of ook zij evenredig financieel moeten gaan bijdragen aan de sociale advocatuur is nog onduidelijk. Hoe dan ook staan Sander Dekker en de advocatuur weer eens lijnrecht tegenover elkaar. Het laatste woord is hierover dan ook nog niet gesproken.

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade.

Kijk ook op

www.rpadvocatuur.nl

Column RP Advocatuur

'Het leuke vind ik dat ik wat kan delen over Enschede', aldus deelnemer Marco van Speciaalbiercafé De Vluchte.
Nieuwe Gastheren en Gastvrouwen van IVN 28 mrt, 08:54
Afbeelding
Rutbeek 27 mrt, 15:38
Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 27 mrt, 14:52
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 27 mrt, 13:36
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56