Afbeelding
Foto: Carlo ter Ellen

Geluk is niet gratis

Algemeen

We zien onszelf al zitten, in onze tuin, heerlijk genietend na een lange werkdag met een glaasje wijn, uitkijkend over de velden. Rust... Even alle beslommeringen en stress van de dag achter ons laten. We hebben een prachtige vrijstaande woning gezien met een mooie grote tuin. Het is een hele investering.

We zijn echt aan rust toe. Binnenkort bereiken we de 60-jarige leeftijd en we merken dat onze energie niet meer hetzelfde is als toen we 18 waren. De drukke baan, waarvoor ik veel onderweg ben, valt mij steeds zwaarder. Mijn vrouw werkt in de zorg en ook bij haar vragen de wisselende diensten steeds meer van haar energie. En dan is het fijn dat je, wanneer je tot je 67ste doormoet, een huis hebt waar je tot rust kunt komen.

Op dit moment hebben we een hoekwoning waar sinds kort nieuwe buren zijn komen wonen. Het betreft een jong stel met twee kleine kinderen. De beide jongens en hun vriendjes maken dikwijls veel lawaai wanneer ze achter elkaar aanzitten of aan het voetballen zijn. Wanneer we aan rust toe zijn, is dat niet zo fijn.

Dit was het verhaal van een medewerker die ik onlangs sprak toen ik bij zijn organisatie het geluk mocht meten. Het was dan ook niet vreemd dat de score voor balans werk-privé, tijd voor zichzelf en het vertrouwen in zijn eigen duurzame inzetbaarheid niet hoog waren.

In de vele jaren dat ik metingen en onderzoek doe naar geluk heb ik geleerd dat geluk nooit gratis is. Om te kunnen groeien in geluk moeten we altijd bereid zijn om iets op te geven. Zouden de medewerker en zijn vrouw de nieuwe woning kopen dan betekent dit ze het huidige inkomen moeten blijven verdienen. Hun vrijheid om minder te verdienen wordt hiermee opgegeven.

Bij het maken van keuzes die bijdragen aan ons geluk is het niet alleen belangrijk om inzicht te hebben in de factoren die ons geluk bepalen maar vooral in de verbanden ertussen. Iets waar we in onze drukke samenleving te weinig bij stilstaan terwijl dit in belangrijke mate bepaalt hoe gelukkig het leven is dat we leiden.

Dit inzicht heeft er bij de medewerker en zijn vrouw toe geleid dat ze het verhuizen niet langer als de oplossing voor hun behoefte aan rust zien. Hij is met zijn werkgever in gesprek gegaan en heeft een minder verantwoordelijke functie gekregen. Hierdoor is hij meer thuis en hoeft hij minder te reizen. Dit draagt bij aan zijn duurzame inzetbaarheid, iets dat voor zowel hem als voor de werkgever belangrijk is. Verder is zijn vrouw een dag minder gaan werken waardoor ze echt een dag voor zichzelf heeft.

Door de middelen die nodig waren voor de nieuwe woning anders in te zetten is nu een situatie gecreëerd waarin ze beter in balans zijn en blijven. En het geluid van de spelende kinderen? Dat voelt inmiddels niet meer als lawaai.

Ozewald Wanrooij is werkzaam bij Rendement van Geluk. Hij begeleidt medewerkers en organisaties bij het optimaliseren van het persoonlijk geluk en het geluk op de werkvloer.

Column Ozewald Wanrooij

Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 22 uur geleden
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 23 uur geleden
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56
Studentenwoning op de campus van Universiteit Twente.
De mening van Enschede: Een krap woningaanbod in onze stad? 26 mrt, 12:09
Open Huis bij Het Palet en de Triangel. (Foto: Patrick van der Horst)
De Triangel en Het Palet houden een Open Huis 26 mrt, 07:47