Een foto van de Petra Singers uit juni 2018 tijdens een optreden in de Broekheurnerstede. (Foto: Jeroen te Lindert).
Een foto van de Petra Singers uit juni 2018 tijdens een optreden in de Broekheurnerstede. (Foto: Jeroen te Lindert).

Artistieke wending bij Petra Singers

Algemeen

Ooit waren ze een gospelkoor; jeugdige muzikanten musiceerden in de ‘Petra Kapel’ tot Gods eer. Er was een combo en liederen als ‘O when the Saints’ klonken vrolijk door de kerk. In 53 jaar hebben ze behoorlijke veranderingen ondergaan. 

Enschede - Het repertoire is inmiddels sterk veranderd: Engelse kerkmuziek, Brahms, oratoria, Deutsche Messe, The Crucifixion en heel veel andere bekende stukken behoren nu tot het repertoire.
Ook is de inzetbaarheid veranderd. Dit koor begeleidt jaarlijks een kerstdienst op kerstavond, werkt mee aan herdenkingsdiensten, bruiloften en andere gelegenheden. In december voeren ze een adventsconcert uit, samen met muziekvereniging Soli Deo Gloria, in de Ontmoetingskerk.

In september zijn de repetities weer begonnen en hebben ze twaalf nieuwe liederen aan hun repertoire toegevoegd. Het kamerkoor bestaat uit twintig leden (nieuwe bassen en-of tenoren zijn van harte welkom), een dirigent (Cor Kuiper) en de vaste repetitor (Tasco Silva).

In 2018, na hun 50-jarig jubileumconcert, is de knop omgegaan. Ze zijn al lang niet meer een eenvoudig koortje, ze zijn méér dan dat! En om dat naar buiten te brengen hadden ze grootse plannen met een optreden en de bekendmaking van de naamsverandering met bijbehorend logo en een feestje. Zoals bij iedereen in 2020/2021 stonden ook hun kooractiviteiten stil. Een enkele keer kwamen ze nog samen, maar in januari 2022 is het dan toch zo ver: een nieuw jaar, een nieuw begin, een nieuwe naam, een positieve start met heel veel lieve mensen, donateurs en oud leden. Wat verheugen zij zich daarop!

Wat maakt zingen in een koor nou zo bijzonder? Het verbindt enorm, samen zet je wat neer. Zingen lijkt erg gemakkelijk, vooral als je onder de douche staat en alleen de huisgenoten mogen genieten, maar voor een goed geluid komt er nog wel wat bij kijken. De meeste koorleden hebben dan ook zangles om de buikspieren te leren gebruiken, om het geluid goed weg te sturen en nog veel meer. Doordat er een fijne sfeer heerst, is het de mooiste hobby die er is.

Iedere dinsdag van 20.00 tot 22.00 uur repeteert het kamerkoor in de “Heerdstee” in Lonneker. Interesse? Bel secretaris Hans Mulder, 06 43 49 36 76.
Ondanks alle veranderingen die het koor ondergaan heeft, is er één ding niet veranderd: Ze zingen nog steeds tot eer van God.

Afbeelding
De vloer behoort tot de basis van het interieur 28 mrt, 12:28
'Het leuke vind ik dat ik wat kan delen over Enschede', aldus deelnemer Marco van Speciaalbiercafé De Vluchte.
Nieuwe Gastheren en Gastvrouwen van IVN 28 mrt, 08:54
Afbeelding
Rutbeek 27 mrt, 15:38
Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 27 mrt, 14:52
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 27 mrt, 13:36
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32