De nieuwe film van Alex Warmerdam. (Foto: Ben van Duin)
De nieuwe film van Alex Warmerdam. (Foto: Ben van Duin) Foto: Ben van Duin

Nieuwe film van Alex Warmerdam

Algemeen

Concordia heeft weer nieuwe films deze week. Zoals Nr. 10, de nieuwe film van Alex Warmerdam. Das Mädchen und die Spinne van de broers Ramon en Silvan Zürcher is ook nieuw in de filmzaal. No Hay Camino van Heddy Honigmann is ook nieuw. Gebleven is Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer.

Nr. 10: de nieuwe film van Alex van Warmerdam

Er is niets veranderd, de wereld is nog steeds hetzelfde. Ga de straat uit, om de hoek, en alles is zoals het vroeger was. Of gek genoeg heel anders. Na Borgman en Schneider vs. Bas is Nr. 10 de nieuwe speelfilm van Alex van Warmerdam. Een thriller met elementen van een zwarte komedie.
Günter, als vierjarig kind gevonden in de Duitse bossen, groeit op in een pleeggezin.
Vier decennia later is zijn leven normaal: hij verdient de kost als toneelacteur, brengt tijd door met zijn dochter Lizzy en heeft een verhouding met een getrouwde vrouw.
Hij begint zich pas iets af te vragen over zijn afkomst als een vreemde man op een brug slechts één woord in zijn oor fluistert.

Mijn Vader Is een Vliegtuig: Elise Schaap en Pierre Bokman in het boek van Antoinette Beumer

Filmregisseur Antoinette Beumer (Soof, De Gelukkige Huisvrouw) verfilmde ditmaal haar eigen roman.
Eva lijkt alles te hebben: een gezin, een succesvol bedrijf en het huis van haar dromen. Als haar moeder plotseling overlijdt, ontdekt ze dat haar leven bestaat uit leugens en geheimen.
Eva wordt steeds angstiger en begint de grip op de werkelijkheid te verliezen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, blijkt dat het begin van een onthutsende ontdekkingstocht naar het verleden.

Das Mädchen und die Spinne: een heel eigen filmtaal

Mara helpt Lisa verhuizen, want zij verlaat het gezamenlijke hippe huis en gaat op zichzelf wonen. Iedereen komt meehelpen. Maar terwijl ze vrolijk in de weer lijken met het verplaatsen van dozen en schilderen van muren, zindert het onder de oppervlakte. Mara trekt een spoor van kleine catastrofes door het nieuwe appartement van Lisa.
De aardige klusjesman wordt door de jonge vrouwen doorgegeven als een seksspeeltje. Er worden geheime glimlachjes uitgewisseld en de onderlinge gesprekken waarin onzekerheden op fascinerende wijze worden gecamoufleerd nemen bizarre wendingen.
De tweeling regisseurs Ramon en Silvan Zürcher hebben een volkomen eigen filmtaal ontwikkeld, waarin de kleuren van het scherm afspatten.

No Hay Camino: Heddy Honigmann blikt terug

Als regisseur Heddy Honigmann van haar dokter te horen krijgt dat ze niet lang meer te leven heeft, besluit ze een reis te maken langs plekken en mensen die voor haar een grote betekenis hebben. Ze keert terug naar Peru, het land waar ze opgroeide en documentaire klassieker Metaal en Melancholie maakte. Ze deelt herinneringen met oude vrienden, ontmoet mensen die zij een stem gaf in haar documentaires, en bezoekt de plek waar het allemaal begon: haar geboortehuis.
Met onder anderen Kristien Hemmerechts en Johanna ter Steege bespreekt ze haar familiegeschiedenis, de moeilijke relatie met haar vader en haar relatie met haar zoon. En ze blikt terug op haar omvangrijke oeuvre met prijswinnende bijzondere films als Hersenschimmen, Het ondergronds orkest en O Amor Natural.

Meer informatie en kaartverkoop: www.concordia.nl.

Door Mark Drenth/Concordia

‘een thriller met elementen van een zwarte komedie’

Das Mádchen und die Spinne draait in Concordia.
Afbeelding
Afbeelding
Wat zit er dit jaar in het kerstpakket? gisteren
Luisterrijk bij de Muziekbank gaat over de Beatles.
Luisterrijk: De Beatles in het Nederlands gisteren
Recreatieplas Het Rutbeek
De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end? 18 apr, 10:06
De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 18 apr, 09:58
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48
Afbeelding
Zakelijk shoppen gebeurt steeds vaker online 17 apr, 12:34