Afbeelding

Patrick Ros

Algemeen

Raja Yoga bevat acht stappen om te komen tot gelukzaligheid. Want dat wat mensen steeds weer zoeken is simpelweg geluk. Gelukkig zijn, liefdevol kunnen leven, verbinding met anderen.

Natuurlijk oefenen we samen in onze yogalessen de houdingen en energiebeheersing en concentratie. Dit helpt al behoorlijk om jezelf beter, vitaler en vooral rustiger te voelen. Maar daarna gaat de dag gewoon verder met alle verantwoordelijkheden en hoe blijf je dan gelukkig? Daarom is er in Raja Yoga uitleg, onderwijs en theorie.

Het begint met de eerste stap die yama of weigering wordt genoemd. Het is direct het fundament van Yogabeoefening. Je krijgt uitleg over geweldloosheid en ook over de tegenhanger geweld. Geweld brengt schade. Geweldloosheid geeft rust en overzicht. Maar waar komt het nou echt op neer? Wat weiger je eigenlijk en waarom is verstandig om dit te doen?

Geweld brengt schade. Geweldloosheid geeft rust en overzicht

Je weigert, doordat het je duidelijker wordt, schade aan jezelf toe te brengen. Het signaal daarvoor is pijn. Je probeert het niet erger te maken. Pijn is het signaal om een pas op de plaats te maken. Of het nou iets lichamelijk is, iets emotioneels, je stopt even waar je mee bezig was. Dat is de weigering.
Er komt dan een afstand tot de situatie. Want wat bereik ik ermee als ik doorga met dit gedrag dat pijn oplevert, deze toenemende spanning, te veel stress, dit gekibbel met iemand, of deze herhaalde blessure? De weigering geeft meer keuzevrijheid. Je bent er nog niet direct uit, maar beseft wel dat verandering, meestal een kleine, beter is voor je. Je probeert het antwoord te vinden, te verwerken wat er gebeurd is, want dat wat je begrijpt verdwijnt niet zomaar meer. Zo gauw het antwoord helder is en je je kunt aanpassen naar een betere situatie, ben je eruit. Je ontwikkelt je dan ten goede en wordt een grotere vriend, van jezelf dus.

Je raadt het al, als het principe je duidelijk is, kun je dit herhalen en verbeteren. Het geluk in het leven is veel beter bereikbaar. Een Raja Yoga les is daarom ook wat teruggetrokken, je oefent zelf en met elkaar in dezelfde sfeer, je probeert de eigen antwoorden te vinden, tevens werk je aan herstel van dat wat er misschien opgelopen is.

Raja Yoga brengt de mens in toenemende mate in verbinding met zichzelf. Het geeft een andere kijk op de werkelijkheid die we allemaal maar ten dele zien. Deze is gekleurd door een referentiekader. Als ik nou vandaag weet hoe te werken aan een goede dag en morgen ook, overmorgen opnieuw. Als ik de kijk op mezelf verbeter en gelukkiger wordt, dan zal de dag van gisteren een fijne herinnering zijn.

Kom ook eens langs voor een vrijblijvende kennismaking. Maak graag een afspraak via de website. Je bent van harte welkom.

Patrick Ros is eigenaar van de Yogaschool Enschede.

www.yogaschool.nl

Geweldloosheid en geluk

Manna zoekt medewerkers. Zie ook www.werkenbijmanna.nl.
Manna is op zoek naar huishoudelijke hulpen 18 apr, 13:54
Afbeelding
Wat zit er dit jaar in het kerstpakket? 18 apr, 12:39
Luisterrijk bij de Muziekbank gaat over de Beatles.
Luisterrijk: De Beatles in het Nederlands 18 apr, 12:02
Recreatieplas Het Rutbeek
De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end? 18 apr, 10:06
De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 18 apr, 09:58
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48