De Veroordeling gaat over de Deventer moordzaak. (Foto: Bert Nijman)
De Veroordeling gaat over de Deventer moordzaak. (Foto: Bert Nijman)

De Veroordeling pakt zes prijzen

Algemeen

Drie nieuwe films die deze week bij Concordia in Enschede draaien, worden belicht. Eén ervan is De Veroordeling, die over de Deventer Moordzaak gaat. De film won zes prijzen bij het Seattle Film Festival.

De Veroordeling: de film over de Deventer Moordzaak

Meeslepende speelfilm over de Deventer moordzaak. Een zaak waarin het rechtvaardigheidsgevoel van burgers belangrijker werd gemaakt dan de feiten, met dramatische gevolgen.
Als in 2004 Ernest Louwes wordt veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg worden de beelden van zijn hartverscheurende reactie op de uitspraak eindeloos op tv herhaald.
Onderzoeksjournalist Bas Haan duikt in de zaak en wordt steeds meer in het kamp gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van de moord beschuldigen. Een mediahetze is het gevolg en het leven van de klusjesman en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Haan bijt zich in de zaak vast en blijft op zoek naar de waarheid.
Het boek dat Nieuwsuur-journalist Bas Haan over de moordzaak publiceerde, vormde de basis voor het scenario. De film ging in wereldpremière tijdens het Seattle Film Festival, waar de film maar liefst zes prijzen won, waaronder de Grote Juryprijs en de prijs voor beste acteur.

Onoda: 10 000 Nights in the Jungle 

Een duizelingwekkende odyssee over een jonge plichtsgetrouwe soldaat die voor zijn land ten strijde trekt, maar als gevolg zelf uitgesloten raakt.
Japan, 1944. Opgeleid als inlichtingenofficier, wordt de jonge Hiroo Onoda naar een eiland in de Filipijnen gestuurd, vlak voor de Amerikaanse landing. Op Lubang is zijn taak een guerrillaoorlog te voeren tot de terugkeer van de Japanse troepen. De bevelen die hij meekrijgt, staan haaks op de officiële lijn: pleeg geen zelfmoord, houd de missie voor ogen en geef vooral nooit op.
Voor het Japanse Keizerrijk is de oorlog echter bijna ten einde, voor de plichtsgetrouwe Onoda, die weigert te geloven dat zijn taak erop zit, eindigt deze pas 10.000 nachten later. Het op waarheid gebaseerde avontuurlijke drama werd dit jaar geselecteerd als openingsfilm van Un Certain Regard in Cannes.

I Daniel Blake: in de week van lezen en schrijven

In samenwerking met de bibliotheek Enschede wordt vanwege de Week van Lezen en Schrijven I Daniel Blake nogmaals vertoond. De diep ontroerende film van Ken Loach vol humor, warmte en wanhoop over hoe onmenselijk bureaucratie soms kan zijn.
De 59-jarige Daniel Blake verdient als timmerman zijn brood. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep op de staat moet doen. Terwijl hij zich een weg probeert te banen door het bureaucratische uitkeringssysteem, ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen. Met de steun die ze aan elkaar hebben proberen ze hun waardigheid terug te krijgen.
Een film waarin humor, warmte en wanhoop hand in hand gaan en die niemand onberoerd zal laten.

De vertoning maakt onderdeel uit van de Week van Lezen en Schrijven: hierin bieden verschillende instellingen vanuit Het Huis van Taal en Meedoen activiteiten aan. Daarnaast wordt er op 10 september een Informatiepunt Digitale Overheid geopend om het blijvend makkelijker te maken voor mensen om hun (digitale) weg te vinden, zoals de hoofdrolspelers uit “I, Daniel Blake”. Deze mensen hulp krijgen bij het online regelen van zaken met de overheid.

Zie voor meer informatie en kaartverkoop www.concordia.nl.

door Concordia

Onoda speelt in de Filipijnen en is op waarheid gebaseerd

De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 22 uur geleden
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48
Arjan Wissink werd door de club passend in het zonnetje gezet bij de thuiswedstrijd tegen VIOS Beltrum afgelopen weekend.
Mijlpaal Arjan Wissink: al 300 competitiewedstrijden 17 apr, 10:51
Geniet zelf ook van overheerlijke tomaten dit jaar.
Column Wim Boers: geniet ook van zelfgekweekte tomaten 17 apr, 10:20
Afbeelding
Schande 16 apr, 18:15
De film The Peasants draait in Concordia.
The Peasants in Concordia en openluchtfilm bij Stanislaus 16 apr, 17:19