Jos Nijland zet zich in voor meer laadpleinen.
Jos Nijland zet zich in voor meer laadpleinen.

Enschede krijgt er laadpleinen bij

Algemeen

Het laden van elektrische voertuigen is nog te vaak een uitdaging. Te weinig openbare laadpalen creëren een ‘laadangst’, stelt Jos Nijland van EViiGO. Het is funest voor de transitie die Nederland voor ogen heeft en daarom plaatst EViiGO in Twente laadpleinen, samen met lokale ondernemers. “We willen samen de transitie versnellen om de doelstelling van de overheid te halen.’’

Enschede - In 2030 moeten alle voertuigen emissieloos worden verkocht. “Dat is een ambitieuze doelstelling, maar 80 procent moeten we zeker kunnen halen”, zegt mede-initiatiefnemer Jos Nijland. 

Groene stroom is belangrijk. Er is dringend behoefte aan publieke en private laadpalen, merkt Nijland. “Als de gebruiker moeilijk of zelfs helemaal niet kan laden, creëren we een laadangst. Het behalen van onze doelstelling wordt daardoor steeds moeilijker.’’

De EViiGO Laadpleinen worden aangelegd in samenwerking met lokale ondernemers en leveren uitsluitend groene stroom, aangeboden in Enschede door Enschede Energie|OM.

Een gedeelte van de opbrengst van het laadterrein gaat naar lokale ondernemers. Nijland: “We moeten het samen doen. We kiezen bewust voor lokale ondernemers, omdat we het belangrijk vinden dat je het regionaal met elkaar oppakt.”

De EViiGO laadpleinen worden voorzien van minimaal twee snelladers van 150 kW, waarmee een auto volgeladen is in maximaal twintig minuten. Daarnaast worden er parkeerladers van 22 kW aangelegd op de EViiGO laadpleinen. Naast het laden kunnen gebruikers op locatie gebruik maken van werkplekken en gratis koffie.

De eerste twee laadpleinen van Emobilitygroup zijn al operationeel op industrieterrein Marssteden aan de Staalsteden 34. Dit plein is gerealiseerd in samenwerking met de lokale onderneming Axero. Het tweede laadplein zit aan de Euregioweg 235, in samenwerking met Esschert Design. Na de zomervakantie zal het derde EViiGO laadplein operationeel zijn aan de Spaansland 4, in samenwerking met The Wash. Hier kan naast het laden de auto ook gewassen worden.

In de gemeente Enschede staan absoluut gezien de meeste laadpunten in Overijssel. Begin 2021 waren er 187 laadpunten in Enschede in totaal. Maar als er gekeken wordt naar openbare laadpunten per 1.000 huishoudens staat gemeente Deventer bovenaan. Hier staan 3,5 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens. Na Kampen en Ommen staat Hengelo op de vierde plek qua laadpuntdichtheid. Emobilitygroup hoopt in 2021 tien laadpleinen verdeeld in Twente te realiseren.

187 laadpunten in Enschede

‘Laadplein Euregioweg is ook voor Duitse bezoekers’

van de redactie

Afbeelding
Tweemaal een wielerclinic bij EWV Het Oosten 13 apr, 12:03
Impressie van hoe Het Lagerhuis in Roombeek gaat worden. De bouw is in volle gang.
Ook nieuwsgierig naar wat Het Lagerhuis te bieden heeft? 13 apr, 10:29
Marion Gerverdinck en Harriët Bergsma. (Foto: Studio Moonieq)
Marion Gerverdinck en Harriët Bergsma met een Indische erfenis 12 apr, 13:34
Meepraten om de bibliotheek te verbeteren in de filialen Glanerbrug en Twekkelerveld.
Meepraten om de bibliotheken te verbeteren 12 apr, 09:52
JBVE houdt het Bolhaartoernooi op 20 april.
JBVE houdt jeu de boules Bolhaartoernooi 12 apr, 07:20
UNI10 start een cursus goudsmeden.
Goudsmeden bij UNI10 11 apr, 13:35
De Enschede Marathon is dit jaar ongekend populair.
Enschede Marathon enorm populair 11 apr, 09:45
Nieuw: rondleidingen op de Joodse begraafplaats.
Primeur: rondleidingen op de Joodse begraafplaats 11 apr, 08:51