Brian Veldman en Gorkem Taskin voelen zich vereerd nu zij corona-app mogen testen

  Zonder foto

Enschede - Dinsdagmorgen 30 juni verzamelden ze zich bij DesignLab van de Universiteit Twente. Ze vonden het spannend, maar hadden er vooral veel zin in, vertelden Brian en Gorkem. “We voelen ons ook vereerd, dat wij hieraan mee mogen werken.” Samen met nog 8 andere leerlingen van Het Stedelijk Lyceum mochten zij die ochtend als eerste leerlingen in Nederland de corona-app testen. 

“We werden ontvangen door studenten van de UT. Ook de professoren die betrokken zijn bij het onderzoek waren aanwezig (Wolfgang Ebbers en Lisette van Gemert-Pijnen). We werden in twee groepen gesplitst en mochten de app uitproberen. Zo werd bijvoorbeeld met een bril op getest waar we op letten als we de app bekijken. Ook werd in scène gezet dat we positief getest waren op corona. De GGD kwam in beeld en anderen die met ons in contact waren geweest, kregen een melding.” Het was een leuke en leerzame ervaring voor de beide leerlingen om de app te mogen testen.

Brian vertelde tijdens het onderzoek dat hij ook persoonlijk ervaren heeft hoe ziek je van corona kunt zijn. Zijn vader werd besmet en werd opgenomen in het ziekenhuis. Het gezin zat 14 dagen in quarantaine. Niet leuk. Zeker niet in examentijd en je daardoor examens uit moet stellen. Maar het goede nieuws is: zijn vader is weer hersteld en bovendien is Brian geslaagd voor zijn vmbo-t examen op De Stedelijke Mavo. Een topprestatie, waar ook zijn begeleiders van Novo Ego heel trots op zijn.

Gorkem vertelt dat hij het afgelopen schooljaar in het derde jaar van Het Stedelijk Vakcollege zat. Hij volgde de richting Economie. De online lessen deden hem ‘de das om’. Maar het is zeker geen verloren jaar. Op persoonlijk vlak hebben ze in ieder geval veel geleerd geven ze beiden aan. “Meer op jezelf letten en je eigen keuzes maken.” En het testen van de corona-app was een mooi extraatje waar ze ook weer veel van geleerd hebben. 

Of ze zelf nu anders met corona om gaan als er een opleving van het virus komt? “Nee hoor, ik doe gewoon de dingen die ik nu ook heb gedaan”, vertelt Gorkem. ‘Voetballen en veel werken”. Door de corona-crisis kon hij vele uurtjes extra maken voor het Griekse restaurant waarvoor hij werkt en dat maaltijden thuis bezorgt. Ook de komende weken steekt hij daar graag de handen uit de mouwen. Net als Brian, die bij McDonalds werkt. Nog even lekker wat bijverdienen voordat hij start op het ROC van Twente aan zijn vervolgopleiding.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden