Onderzoek impact corona: helft Twentenaren beweegt en sport minder

Onderzoek impact corona: helft Twentenaren beweegt en sport minder

  Zonder foto

Bijna een kwart van de Twentenaren voelt zich eenzamer dan voor de coronacrisis. Ruim de helft beweegt en sport veel minder. Dat blijkt uit de eerste peiling in de periode van 17 tot 24 april van het landelijke corona-onderzoek van GGD Twente in samenwerking met het RIVM en de andere GGD'en. Onderstaande uitkomsten zijn dan ook gebaseerd op antwoorden gegeven tot 24 april.

Vergeleken met de rest van Nederland ervaren Twentenaren door de coronacrisis minder vaak problemen op het gebied van mentale gezondheid. Maar ook in Twente voelen inwoners zich vaker angstiger (34%), somberder (24%), gestrester (29%) en eenzamer (23%) in vergelijking met de periode voor de corona maatregelen. De leefstijl van Twentse inwoners is vergelijkbaar met die van de gemiddelde Nederlander.

Een klein deel van de bijna 2800 ondervraagde Twentenaren drinkt nu meer alcohol (10%) of eet minder gezond (14%). Ruim de helft sport en beweegt (veel) minder. Karlijn Tijhuis, gezondheidsbevorderaar GGD Twente: “Het is juist extra goed om in deze tijd voldoende te bewegen. Op www.loketgezondleven.nl zijn veel tips te vinden om dichterbij of in huis te bewegen”.

Anderhalf meter afstand is lastig
De maatregelen om zo veel mogelijk thuis te blijven, niet op bezoek te gaan bij mensen die meer risico lopen en anderhalve meter afstand houden vindt men het meest lastig. Ruim 70% van de ondervraagde Twentenaren geeft aan dat vooral bij het boodschappen doen en bij het werken buitenshuis (65%) mensen te dichtbij kwamen.

Help zicht te houden op de crisis: doe mee aan het onderzoek!
De resultaten gebruikt de overheid voor het bepalen van het landelijk beleid. Ook krijgen de regionale overheden zicht op hoe het met hun inwoners gaat en wat de coronacrisis met hun inwoners doet. Regelmatig wordt een vragenlijst uitgezet om trends te kunnen volgen. De tweede peiling is rond 20 mei. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter het inzicht geeft in hoe het met mensen gaat. Op ggdtwente.nl kunnen inwoners zich aanmelden voor het GGD panel en krijgen dan automatisch een uitnodiging om deel te nemen aan het volgende Corona-onderzoek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden