Ontmoeten in tijden van corona dat kan bij SIVE

Ontmoeten in tijden van corona dat kan bij SIVE

  Zonder foto

“Onze activiteiten gaan gewoon door. Het liefst gewoon fysiek in onze huiskamer in de centrale bibliotheek, maar als dat niet kan, bieden we de activiteiten online aan,” vertelt Judith van Oostrom enthousiast. Ze is coördinator bij Stichting Intercultureel Vrouwencentrum Enschede (SIVE). SIVE is een actieve vrouwenorganisatie voor alle vrouwen uit Enschede en omgeving.

Judith: “We willen vrouwen inspireren en verbinden. Daarom organiseren we diverse activiteiten, discussiebijeenkomsten en inspirerende ontmoetingen. In het voorjaar konden veel activiteiten niet doorgaan door de coronacrisis. Dat vonden we erg jammer. Maar de behoefte om van elkaar te leren of om gewoon andere vrouwen te ontmoeten, is er nog steeds. We hebben daarom online inspiratiesessies georganiseerd. Toen het weer kon, zijn we weer meer gewone activiteiten gaan organiseren. Half oktober zijn de coronamaatregelen weer flink aangescherpt en wordt fysiek bij elkaar komen steeds moeilijker. Toch vinden we het belangrijk om juist nú te blijven ontmoeten.”

Gedeelde smart is halve smart

Ontmoeten en verbinden is niet alleen maar leuk. Verschillende deskundigen benadrukken de laatste tijd ook het nut van (sociaal) contact. Gezondheidspsycholoog Gijs Coppens vertelde in maart van dit jaar op NHNieuws.nl dat twee soorten psychische klachten veel voorkomen tijdens perioden van crisis. Coppens: “Angst en somberheid komen het meeste voor. In het geval van angst wil je dat mensen hun angst samen delen. Dit helpt, zonder de aanleiding van het probleem direct op te lossen. Dus deel je zorgen met de mensen om je heen.” Dat wordt alleen lastig als je sociale contacten zoveel mogelijk moet beperken. Coppens: “Zoek elkaar online op of via de telefoon, blijf in contact.”Recent vertelde psycholoog René Luijpen in BN DeStem: “Mensen zijn sociale dieren, die weinig moeten hebben van vervelende veranderingen. We willen onderling verbonden zijn, ook fysiek. Dat is evolutionair bepaald. Elkaar aanraken en knuffelen is net zo belangrijk als eten. Maar corona houdt ons letterlijk op afstand. Ook dat leidt tot stress en gevoelens van eenzaamheid.”

Projecten coronaproof

Judith: “Kortom reden genoeg dus om als SIVE te zorgen dat vrouwen elkaar kunnen ontmoeten en helpen. We starten daarom in januari weer met twee projecten. De projecten zouden dit voorjaar starten, maar dat kon door de intelligente lockdown niet doorgaan. We hebben de plannen en activiteiten nu aangepast. De projecten zijn nu ‘coronaproof’. Of de projecten eind november kunnen starten hangt af van de coronamaatregelen én of we genoeg deelnemers hebben. Wij gaan er in ieder geval voor!”

Groet & Ontmoet

Groet & Ontmoet is een nieuw project. Het gaat om vriendschap sluiten en samen Enschede ontdekken. Je weg vinden in een onze stad is soms best lastig, zeker als je nog niet zo lang in Enschede woont. Als je juist al langer in Enschede woont, maar nog weinig sociale contacten hebt, waar moet je dan heen? Bij dit project gaan we daarom samen nieuwe dingen uitproberen.We krijgen bijvoorbeeld een rondleiding door het centrum van de stad. We gaan ook wandelen in de vele parken van Enschede. Ook doen we creatieve activiteiten om zo te ontdekken waar ze blij van worden. En we staan stil bij de dromen die vrouwen hebben en hoe ze die kunnen waarmaken. Heb je ook zin om andere vrouwen te ontmoeten en nieuwe vriendschappen te sluiten? Meld je dan nu aan!

KWIK

Het KWIK project (Kijk eens Wat Ik Kan) is een intensief traject voor vrouwen, die stappen willen zetten in hun leven maar daar nog onzeker over zijn. De uitvoering wordt gedaan door vrijwillige coaches. Wil jij weten wat je kan en wat je nog zou kunnen bereiken? Meld je dan nu aan. Iedere vrouw krijgt een eigen coachmaatje. Samen ga je een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) maken, zodat je een volgende stap kunt zetten in je leven. Zo krijg je meer zelfvertrouwen en kun je makkelijker je weg vinden naar een (vrijwilligers)baan. Zoals oud-deelnemers zeggen: “Ik geloof weer in mijzelf. Ik ben zekerder en geloof weer meer in de toekomst.” Een andere vrouw: “Het was fijn om te horen dat ik niet de enige ben, die tegen bepaalde dingen aan loop. Andere doen dat ook. Ik ben dus niet alleen.” Kortom samen staan we sterk!

Kijk voor meer informatie over SIVE of over de activiteiten op www.sive.nl of bel 053-4347442 / 06-26698707. Of kom eens langs in onze huiskamer in de Centrale Bibliotheek, Pijpenstraat 15 Enschede

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden