Warmtenet Enschede wederom duurzaamste van Nederland

Warmtenet Enschede wederom duurzaamste van Nederland

  Zonder foto

ENSCHEDE - Ennatuurlijk wint met het warmtenet in Enschede voor de tweede keer de award voor het meest duurzame Warmtenet van Nederland. De award is uitgereikt tijdens het Nationaal Warmte Congres op 26 november 2020. Ook in 2019 werd het warmtenet in Enschede bekroond met deze titel.

Op basis van het equivalent opwekrendement (EOR) werd door Greenvis de top tien duurzaamste warmtenetten vastgesteld. Het warmtenet in Enschede werd op basis van deze lijst in oktober al uitgeroepen tot het meest duurzame warmtenet van Nederland. De top drie uit deze lijst kregen tijdens het Nationaal Warmte Congres tevens de mogelijkheid om het publiek te overtuigen en ook door het publiek is het warmtenet in Enschede uitgeroepen tot het meest duurzame warmtenet.

Regionale voorziening
In de gemeente Enschede zijn ruim 8.500 huishoudens en 200 bedrijven in verschillende wijken aangesloten op verschillende warmtenetten. Aan hen levert Ennatuurlijk ruim 587.000 GJ warmte per jaar. De warmte voor het warmtenet in Enschede wordt, met meer dan 99,5 procent van de benodigde warmte, geleverd door grondstoffen van energiebedrijf Twence. Daar wordt met behulp van een bio-energiecentrale warmte geproduceerd uit regionaal sloop- en afvalhout (B-hout) en indien nodig aangevuld met warmte uit de drie afvalverbrandingsinstallaties. Dit zorgt voor een besparing van CO2-uitstoot van 91 procent ten opzichte van cv-ketels op aardgas. Daardoor is het warmtenet in Enschede het duurzaamste warmtenet van Nederland. Met de verdere toename van de CO2-afvang bij Twence wordt de warmtelevering op termijn zelfs CO2-negatief.

“Het is een enorme eer om de brancheprijs en de publieksprijs voor het meest duurzame warmtenet van 2020 in ontvangst te mogen nemen”, vertelt Bas van Golde, keyaccountmanager bij Ennatuurlijk. “Onze inspanningen met de gemeente, Twence, aannemers, woningbouwcorporaties, bedrijven en bewoners zorgen ervoor dat Enschede toegang heeft, en blijft houden, tot duurzame warmte. De energietransitie is niet makkelijk, maar door samen te zoeken naar de beste oplossingen, zetten we telkens weer een stap in de goede richting.”

Ruimte voor groei
In Enschede is genoeg duurzame warmte aanwezig en daarom groeit het warmtenet verder. Zo is afgelopen jaar de aanleg van de Warmtebaan in Enschede voltooid: een 8 kilometer lange pijpleiding die duurzame warmte van Twence tot diep in het hart van Enschede brengt. Dankzij de Warmtebaan werden drie bestaande gasgestookte warmtenetten verduurzaamd in de wijken Tattersall, Roombeek en Deppenbroek. Alleen al door het aankoppelen van deze drie – voorheen gasgestookte – warmtenetten wordt er zo’n vijf miljoen kuub aardgas per jaar bespaard.

Wil je meer weten over het warmtenet in Enschede? Klik dan hier.

Over Ennatuurlijk 
Ennatuurlijk koppelt lokale producenten en ontvangers van duurzame energie aan elkaar. Het bedrijf levert op deze manier warmte en koude aan ruim 85.000 consumenten en ruim 1200 zakelijke klanten verspreid over heel Nederland, met de grootste concentratie in Breda, Tilburg, Enschede, Helmond en Eindhoven. Hierdoor, en dankzij de inzet van haar 170 medewerkers, levert Ennatuurlijk een belangrijke bijdrage aan de transitie naar schone, duurzame energie in Nederland.  

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden