warmtenet in Hengelo uitgeroepen tot meest innovatieve Warmtenet van 2020

warmtenet in Hengelo uitgeroepen tot meest innovatieve Warmtenet van 2020

  Zonder foto

Warmtebedrijf Hengelo, een samenwerking tussen Ennatuurlijk en de gemeente Hengelo, heeft samen met Warmtenetwerk Hengelo, een samenwerking tussen Firan en de gemeente Hengelo, de prijs voor het Meest Innovatieve Warmtenet van 2020 gewonnen. De award is uitgereikt door Greenvis tijdens het (online) Nationaal Warmte Congres op 26 november 2020. 

HENGELO - Om de klimaatdoelen in 2050 te realiseren, zoeken we in Nederland naar nieuwe mogelijkheden om de gebouwde omgeving duurzaam te verwarmen, dus aardgasvrij. Greenvis selecteerde voor de jaarlijkse award voor het Meest Innovatieve Warmtenet van Nederland drie projecten. Het warmtenet in Hengelo is uiteindelijk door het publiek via een online stemming uitgeroepen tot de winnaar. 

Het warmtenet in Hengelo maakt optimaal gebruik van lokale restwarmte door toepassing van warmtecascadering: het hergebruiken van restwarmte. Dat is innovatief én duurzaam. 

De warmte vindt de oorsprong bij afvalenergiebedrijf Twence, waar regionaal B-hout en afvalhout wordt verwerkt. Een deel van de stoom die hieruit vrijkomt, wordt via een stoomleiding naar Nouryon getransporteerd, dat de duurzame stroom inzet voor zoutwinning. Deze stoom wordt meermaals gebruikt en uiteindelijk ontstaat door dit proces restwarmte van 40 graden. 

De restwarmte wordt vervolgens ingezet voor het warmtenet in Hengelo. Een gedeelte van de warmte wordt rechtstreeks gebruikt door aangesloten bedrijven. De rest van de warmte gaat naar decentrale energiecentrales. Daar wordt de temperatuur met behulp van warmtepompen verhoogd, aangedreven door elektriciteit van zonneparken van Twence. Deze warmte gaat naar zo’n vijfhonderd huizen in Hengelo die daarmee aardgasvrije en duurzame verwarming hebben. Op die manier wordt de restwarmte optimaal benut via een innovatief en duurzaam proces. 

Grote erkenning

De gemeente Hengelo is vlak na de millenniumwisseling al gestart met het ontwerpen van het warmtenet en het verkennen van de mogelijkheden. Wethouder Claudio Bruggink (Duurzaamheid) noemt deze award een grote erkenning voor de investering die de gemeente Hengelo heeft gedaan: “Het Hengelose warmtenet biedt veel kansen om Hengelo aardgasvrij te maken en daardoor minder CO2 uit te stoten. Dat is broodnodig! Daarom zijn we erg trots dat ons warmtenet nu gewaardeerd wordt met deze prijs.”

Ernst Japikse, CEO bij Ennatuurlijk: “We zijn enorm trots dat we als grootaandeelhouder van Warmtebedrijf Hengelo deze bijzondere prijs in ontvangst mogen nemen. Het is een bewijs van onze inzet over de afgelopen jaren. Met het warmtenet van Hengelo laten we zien dat er genoeg ruimte is om te blijven transformeren in de warmtebranche. We hopen dat we op deze manier anderen kunnen inspireren hetzelfde te doen.” 

“Het warmtenet in Hengelo is een goed voorbeeld van de manier waarop de verschillende partners in de lokale warmteketen samenwerken aan vernieuwende oplossingen voor de duurzame energie van vandaag en morgen. De award van Greenvis is een prachtige erkenning voor de gezamenlijke inzet om de warmtetransitie verder te brengen”, zegt André Meijer, directeur van Firan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden