Lezing kosmologische revolutie in de twintigste eeuw

  Zonder foto

Enschede - Toen Einstein in 1915 zijn Algemene Relativiteitstheorie presenteerde aan de “Preussische Akademie der Wissenschaften” in Berlijn, keken de hooggeleerde aanwezigen niet begrijpend toe. Dat was logisch want er waren maar een paar excellente wiskundigen uit Einsteins directe omgeving, die in staat waren hem te volgen. In zijn lezing op dinsdagavond 20 oktober om 19.30 uur in de Museumfabriek gaat Franz Ahne van de Coenraad ter Kuile Sterrenwacht in op de gevolgen van de Algemene Relativiteitstheorie.

De Algemene Relativiteitstheorie, en de Kosmologie.
In de 19e en begin 20e eeuw dacht men dat het heelal alleen maar een ruimte was gevuld met sterren en sterrenhopen. Einstein had zich al eens de vraag gesteld, hoe dat dan precies zat. Een oneindige ruimte met oneindig veel sterren zou een oneindig groot zwaartekrachtveld geven maar er was niets dat daarop wees. Maar bij een oneindige ruimte en een beperkt aantal sterren zou het zwaartekrachtveld een voorkeursrichting moeten hebben waarbij alles in elkaar zou storten.

Wat was het dan precies, die ruimte?
Nadat Einstein de speciale relativiteitstheorie over snelheden had ontwikkeld, kwam hij tot de conclusie dat hij nog maar een deel van het vraagstuk had opgelost. Want aan snelheid moet altijd een versnelling voorafgaan, en wat was dan de consequentie van die versnelling in zijn theorie?

Jarenlang worstelde hij met dit vraagstuk voordat hij dit kon verwerken in een prachtig en zuiver wiskundig model van de ruimte om ons heen, het werd de Algemene Relativiteitstheorie. Toen de theorie bij meerdere scherpzinnige wetenschappers was ingedaald, pasten zij die toe op de ruimte als geheel en kwamen tot de conclusie dat het heelal niet stabiel was maar steeds groter moest worden. Het heelal was in het verleden dus kleiner, maar wat was daarvan het gevolg?

Het eerste deel van deze avond gaat over die grondleggers en bedenkers van de geschiedenis van het heelal, de kosmologen. Dat waren niet alleen sterrenkundigen of natuurkundigen maar ook technici. Het tweede deel van deze lezing gaat over; ‘Hoe zou het dan gebeurd moeten zijn’.

Aanmelden
In de Museumfabriek gelden passende veiligheidsmaatregelen m.b.t. COVID-19. Zo is het verplicht om voorafgaand aan het bezoek online te reserveren. Dat kan via demuseumfabriek.nl. Vrienden van De Museumfabriek en het Rijksmuseum Twenthe hebben op vertoon van hun app of ledenkaart gratis toegang. Voor niet-leden is de entree €5,- inclusief een kopje koffie/thee.

Ga naar demuseumfabriek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden