60ste Jaarboek Twente jubileert in stilte

  Zonder foto

Twente sportief en muzikaal is het thema van de 60ste editie van het Jaarboek Twente. Normaal gesproken zou deze jubileumuitgave van Uitgeverij Twentse Media (UTM) aanleiding vormen voor een feestelijke presentatie, maar de beperkingen vanwege Covid 19 zijn er de oorzaak van dat de verschijning van deze editie in alle stilte verloopt. Dat is jammer, want de grote verscheidenheid aan artikelen rechtvaardigen grotere publiciteit. De onderwerpen beperken zich niet tot sportief en muzikaal, want textiel krijgt bijna evenveel aandacht en dat is voor een Twents Jaarboek logisch.

(door Peter van der Molen)

Twente - Meer dan 15 auteurs leveren een bijdrage aan Jaarboek Twente 2021. Dat grote aantal medewerkers zorgt voor een zeer gevarieerd aantal onderwerpen. Het sportieve element wordt onder meer belicht in hoofdstukken over het Nederlands voetbalkampioenschap van Heracles in 1927, Twentse medaillewinnaars bij Olympische spelen en een blik in Enter als wielerdorp. Verhalen over Opera Forum, Terang Bulan in Tukkerland, Bob Dylan en Alphons Gaalman zorgen voor de muzikale inbreng.

In een jaarboek over Twente mag nooit de textiel buiten beeld blijven. Dat is ook nu niet het geval. Zo is er een studie over de Twentse textielmoeheid, over het opmerkelijke feit dat de textielindustrie niet tot Enschede, Almelo en Borne beperkt was, maar dat ook Diepenheim een heus textiel verleden heeft. Uitvoerig wordt ingegaan op het leven van Gerrit Jan van Heeck als grootgrondbezitter.

Maar er komen ook andere onderwerpen aan bod. Zo schrijft Willem Bulter over schuilplaatsen in het oosten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De UTM bracht vorig jaar al met veel succes een boek van deze auteur uit waarin de oorlogstijd in Lonneker wordt beschreven. Verder wordt onder meer informatie verschaft over de Drentse kolonie die zich in Enschede op het Patmos vestigde en over Overdinkel dat verenigd is in geloof.

Al met al bieden de ruim 160 pagina’s van het Jaarboek Twente 2021 een bont palet aan Twentse verhalen die een kijk bieden op recente en wat oudere Twentse historie.

Het boek is vanaf 30 oktober in de boekhandel verkrijgbaar, maar kan ook besteld worden op www.uitgeverijtwentsemedia.nl. De kosten bedragen 19.95 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden