Op de Oude Markt komt de enorme zandbak van 7,5 bij 20 meter te staan. Elke week zijn er speciale activiteiten.
Op de Oude Markt komt de enorme zandbak van 7,5 bij 20 meter te staan. Elke week zijn er speciale activiteiten. (Foto: PR)

Maand lang zandkastelen bouwen op Oude Markt

  Zakelijk

Enschede - 10 jaar geleden heeft de provincie Overijssel Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) opgericht. De opdracht: negenhonderd hectare aan verouderde bedrijventerreinen herstructureren. Met een ondernemende en vraaggerichte aanpak is na tien jaar voldaan aan deze opdracht. Gaandeweg heeft de provincie de taken van HMO uitgebreid. Met het evenement Sand in the City viert HMO een zomer lang haar jubileum.

Sand in the City is een cadeau van HMO aan de steden van Overijssel. Vanaf dinsdag 7 mei opent Sand in the City voor het eerst in Enschede.

Zandkasteel en proefjes

Op de Oude Markt komt de enorme zandbak van 7,5 bij 20 meter te staan, waar kinderen naar hartelust kunnen spelen en bouwen. Elke week zijn er speciale activiteiten. Kinderen kunnen geschminkt worden, ze kunnen zandproefjes doen in samenwerking met de Hengelose cultuurinstelling Oyfo en er is een workshop zandsculpturen maken. Zelfs de figuren uit de populaire televisieserie voor kinderen Het Zandkasteel komen langs.

Slopen, saneren en ontwikkelen

"Met zand kun je oneindig bouwen. Da's natuurlijk leuk voor de jongste generatie, maar ook symbolisch voor de projecten van HMO", aldus Han Wiendels, directeur van HMO. "Of het nu een binnenstad is, een verouderd bedrijventerrein of leegstaande kantoorpanden: het draait om zand, stenen en bedrijvigheid. Om slopen, saneren en ontwikkelen. Om bouwen aan iets beters. Daarom is dit cadeau, naar ons idee, zeer toepasselijk,"

Vitaal en leefbaar

Tegelijkertijd zorgt een grote zandbak voor reuring in de binnenstad, vervolgt Wiendels. "En dat sluit aan bij de ambitie van HMO: gebieden vitaal en leefbaar maken. Plaatsen waar je graag wilt zijn, waar iets gebeurt. Een zandbak past bij HMO. Wij houden van doen. We zijn maatschappelijke ondernemers en streven naar duurzame oplossingen in onze gebiedsontwikkelingen. Daarom is de zandbak ook gemaakt van natuurlijke materialen en hergebruiken we het zand", legt Han Wiendels uit.

Programma

Na Enschede trekt Sand in the City iedere maand verder: van Enschede naar Hengelo, vervolgens naar Almelo en Deventer en het evenement eindigt in september in Zwolle. Voor meer informatie en het volledige programma: www.sandinthecity.nl

Wat doet HMO?

HMO zet zich in voor de economische ontwikkeling van Overijssel. Dat gaat over de leefbaarheid, vitaliteit en toekomstbestendigheid van gebieden. Vastgoed- en gebiedsontwikkeling is daarbij een middel. HMO werkt vraaggericht en jaagt investeringen uit de markt aan. HMO sloopt, saneert, ontwikkelt, financiert en adviseert.

Meer berichten