Jacco Vonhof (midden) ontvangt de ten Hag Prestatieprijs uit handen van juryvoorzitter Wilma van Ingen (links). Rechts staat Michel ten Hag.
Jacco Vonhof (midden) ontvangt de ten Hag Prestatieprijs uit handen van juryvoorzitter Wilma van Ingen (links). Rechts staat Michel ten Hag. (Foto: Carolien Abbink)

ten Hag Prestatieprijs voor 'omhoog gevallen glazenwasser' Jacco Vonhof

  Zakelijk

ENSCHEDE – Ondernemer en voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof uit Zwolle heeft maandag 15 april de ten Hag Prestatieprijs 2019 gekregen. Juryvoorzitter Wilma van Ingen reikte hem de prijs uit tijdens een feestelijke avond op de UT. Deze Zwolse ondernemer combineert zijn bedrijf, NOVON Schoonmaakbedrijven, met zijn functie als voorzitter van MKB Nederland. De jury van de prestatieprijs roemt Vonhof vanwege zijn gedrevenheid en omdat hij het belang van ondernemers altijd vooropstelt.

De ten Hag Prestatieprijs wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt aan personen, instellingen en organisaties die de regio positief op de kaart zetten. Hoewel de winnaars zeer uiteenlopend zijn – van professor Anne van der Meiden tot afgelopen jaar tv-maker Erik Dijkstra – hebben ze ook iets met elkaar gemeen: zij hebben een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Oost-Nederland (het werkgebied van de ten Hag groep) en zetten daarmee de regio nationaal en internationaal op de kaart.

De jury, bestaande uit voorzitter Wilma van Ingen, Clemence Ros en Albert-Jan Peters, vindt het een uitdaging elk jaar een winnaar te kiezen. "Omdat er zoveel mensen zijn die van betekenis zijn", aldus Van Ingen. Jacco Vonhof viel de jury op. "Een echte ondernemer met verbindende capaciteiten. Je kunt zien en merken dat hij gewoon de juiste man op de juiste plek is."

Vonhof kocht 25 jaar geleden een ladder en een bestelbusje en begon in Zwolle voor zichzelf als glazenwasser. Gaandeweg bouwde hij dit uit tot een middelgroot schoonmaakbedrijf. Nu is hij directeur-eigenaar van NOVON Schoonmaakbedrijven, met de hoofdvestiging in Zwolle en een tweede vestiging in Enter. Het bedrijf is actief in sponsoring van evenementen gericht op gezondheid en bewegen. Vonhof is eveneens aandeelhouder van Djopzz personeelsdiensten in Zwolle, dat zich onder meer richt op onderwijspersoneel en instroombanen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Van Ingen: "Deze ondernemende man heeft duidelijk het hart op de goede plek. Ook heeft hij tijdig geleerd zijn onderneming zodanig te leiden dat hij tijd had om bijvoorbeeld regiovoorzitter van VNO-NCW midden te zijn. Hij werkte in de loop van de jaren steeds nauwer samen met zijn collega's van MKB Nederland en hij zat ook in het dagelijks bestuur van VNO-NCW." In september is hij benoemd tot voorzitter van MKB Nederland. "Hij weet waarover hij het heeft en is to the point. Dat hij echt veel heeft gedaan en doet, blijkt bijvoorbeeld uit de onderscheiding tot Ridder van Oranje-Nassau en de verkiezing tot Ondernemer van het jaar in de regio Zwolle."

De ten Hag Prestatieprijs werd uitgereikt ten overstaan van beslissers uit de bouwontwikkelende wereld, woningcorporaties en het maatschappelijke middenveld. Directievoorzitter Michel ten Hag had de experts voor deze jaarlijkse bijeenkomst uitgenodigd op de universiteit. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden