Gerrit Poolman en Marjolein Bremmer zorgen er samen met de huurders voor dat de open dag een succes wordt: "We willen graag laten zien hoe mooi het hier geworden is."
Gerrit Poolman en Marjolein Bremmer zorgen er samen met de huurders voor dat de open dag een succes wordt: "We willen graag laten zien hoe mooi het hier geworden is." (Foto's: Franklin Veldhuis)

Oude textielfabriek herbergt nu modern gezondheidscentrum

  Zakelijk

Enschede - Gezondheidscentrum Jannink houdt een open dag op zaterdag 13 april. Voor een openingsfeestje is het wat aan de late kant, omdat het centrum een jaar geleden al openging, maar menig Enschedeër is vast benieuwd naar wat zich afspeelt in de voormalige textielfabriek aan de Cromhoffsbleekweg 2. En dat willen de huurders maar wat graag vertellen en laten zien, weet 'spin in het web' Marjolein Bremmer.

Bremmer, die deels de vier huisartsen in het gezondheidscentrum ondersteunt als praktijkmanager, is verantwoordelijk voor het facilitaire reilen en zeilen in het pand. Zij zorgt dat alle huurders zich thuis voelen en verzorgt samen met Gerrit Poolman de communicatie naar buiten toe. Samen met de huurders zorgt het tweetal er bovenal voor dat de open dag een succes wordt. "We willen graag laten zien hoe mooi het hier geworden is en alle huurders tonen die dag hun praktijkruimtes, geven uitleg en houden demonstraties (zie kader, red.)."

Parkeerplaatsen

Een groot deel van de benedenverdieping van de voormalige textielfabriek van de familie Jannink stond tien jaar leeg. Ooit was hier het textielmuseum gevestigd, maar na de fusie met twee andere Enschedese musea en het vertrek daarvan naar Roombeek bleef het er stil. Elders in het pand waren decennia eerder tientallen appartementen gerealiseerd voor huurders van De Woonplaats. Die mensen waren blij toen bekend werd dat Gezondheidscentrum Veldpoort van de Nassaustraat zou gaan verhuizen naar hier. Bremmer: "Dat betekende natuurlijk wel enige overlast van de bouw, maar iedereen was wel klaar met die lege ruimte beneden, die ook uitnodigde tot vandalisme." Poolman: "Het betekende verder dat er parkeerplaatsen aangelegd zouden worden, 95 stuks maar liefst. Daar is ook iedereen blij mee. Deze week komt er een slagboom voor, zodat het gedaan is met winkelend publiek dat hier kosteloos de auto neerzet."

Nieuwe huurders

De huurders van de Nassaustraat verhuisden allemaal mee: de huisartsen, een fysiotherapeut, een podotherapeut, een bekkenfysiotherapeut, een logopedist en de apotheek. Om de ruimtes volledig te vullen volgden nieuwe huurders, zoals onder meer Livio, een prikpost van Medlon, de Tinnitus Academie, huidziekenhuis Dermicis en Echo, een praktijk voor echografie. Vrijwel alle ruimtes van het gezondheidscentrum zijn gevuld, op een grote hal pal naast Auto Fischer aan de Haaksbergerstraat na. Marjolein Bremmer: "De eigenaar, projectontwikkelaar Kloos2, is daarvoor in gesprek met potentiële huurders, ook zorgverleners."

Verleden

Katoenspinnerij Jannink & Zn. werd in 1900 opgeleverd. In 1967 werd de fabriek gesloten. Sinds begin jaren tachtig wordt er al gewoond op de bovenverdiepingen. Van 1983 tot 2008 was textielmuseum Jannink gevestigd in de oude spinnerij. De architect van het gezondheidscentrum heeft bij de verbouwing rekening moeten houden met de monumentale status. Dat betekent dat overal nog oude muren en metalen pilaren te zien zijn. "Sommige mensen vinden het prachtig, anderen vragen wanneer het afgemaakt wordt. Dat is vooral een kwestie van smaak", lacht het tweetal. Poolman wijst op de bijzondere box-in-box constructie; tussen de buiten- en de binnenmuur zit een loze ruimte van ongeveer een meter breed, die overal zichtbaar is. "Als bij de bouw de buitenmuren aangehouden zouden worden, zouden de ruimtes allemaal nét te klein of nét te groot zijn geworden. Het was in feite een noodgreep, maar het heeft heel mooi uitgepakt", lacht Poolman.

Open dag

Tijdens de open dag zijn er van 11 tot 14 uur demonstraties, zwangere vrouwen kunnen tegen gereduceerd tarief een echo laten maken, je kunt bloedprikken op een nep-arm en kinderen kunnen hun knuffel door de dokter laten onderzoeken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden