Alice Huis in 't Veld (links), Christel van der Kuil en hun collega's van ECHO praktijk voor verloskundige echografie in het Janninkcomplex openen hun deuren voor een nieuwe doelgroep: senioren.
Alice Huis in 't Veld (links), Christel van der Kuil en hun collega's van ECHO praktijk voor verloskundige echografie in het Janninkcomplex openen hun deuren voor een nieuwe doelgroep: senioren. (Foto: PR)

Echo spoort tikkende tijdbom op bij oudere

  Zakelijk

Enschede - ECHO praktijk voor verloskundige echografie in het Janninkcomplex opent haar deuren voor een nieuwe doelgroep. Tot voor kort kwamen alleen zwangere dames naar de Cromhoffsbleekweg 2, maar de praktijk breidt haar pakket uit en mag nu een AAA-quickscan-centrum genoemd worden. Hier kunnen senioren van 55 jaar en ouder een buikecho laten maken om een verwijde buikslagader ofwel aneurysma op te kunnen sporen.

Jaarlijks sterven er in Nederland minstens duizend senioren door het scheuren van zo'n aneurysma. De aandoening komt bij 5 procent van de oudere mannen en bij 1,5 procent van de oudere vrouwen voor. Vanwege het verhoogde gezondheidsrisico bij ouderen wordt in andere Europese landen preventief bevolkingsonderzoek gedaan. Nederland loopt hierin achter. Dit is dan ook de reden dat de Aortastichting is opgericht. Deze stichting heeft zich ten doel gesteld om in Nederland onnodige sterfgevallen door het scheuren van zo'n aneurysma te voorkomen en behartigt de belangen voor patiënten. Een afspraak maken voor een aortascan bij Echo kan via 053-4365580. De kosten à 40 worden nog niet vergoed door de zorgverzekeraar. Daarom gaat een deel van het bedrag gaat naar de aortastichting. Info:

echopraktijkenschede.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden