Erik Hueskes: "Ik vroeg me af: waarom is er niet iets als een staande bak, waar ik die zak in kan hangen?"
Erik Hueskes: "Ik vroeg me af: waarom is er niet iets als een staande bak, waar ik die zak in kan hangen?"

Enschedese uitvinding: twee soorten afval in één rolcontainer

  Zakelijk

Enschede - Twee soorten afval scheiden in één rolcontainer van 240 liter. Dat kan met de Seppr, een uitvinding van vier Twentse ondernemers. Daarmee kan een zak met onder andere plastic verpakkingsafval op een eenvoudige manier in de papier-, plastic- of restafvalcontainer worden gehangen.

De Seppr bestaat uit een binnenring, een buitenring en drie haken en is geheel vervaardigd uit gerecycled plastic. Hiertussen kan een doorzichtige plastic afvalzak of grijze vuilniszak worden geklemd, die aan de binnenkant van de 240 liter rolcontainer wordt gehangen. Naast de ringen blijft voldoende ruimte over om verschillende soorten afval bijvoorbeeld oud papier, plastic, luiers of restafval in de container te gooien.

Het hele traject van idee tot product duurde vijf jaar. "Het begon in 2013", vertelt Erik Hueskes uit Enschede. "Voor het afval heb je verschillende bakken en zakken. De zak voor bijvoorbeeld het plastic verpakkingsafval hangt meestal ergens in een hoek in een bijkeuken of schuur. Dit is een lelijk gezicht en neemt ruimte in beslag. Bovendien kan de zak gaan stinken en ongedierte aantrekken. Ik vroeg me af: waarom is er niet iets als een staande bak, waar ik die zak in kan hangen?'

Hueskes experimenteerde met verschillende vormen en constructies en liet prototypes maken. Het eindresultaat is een duurzaam frame van stevig gerecycled kunststof, waarin eenvoudig een milieuzak of vuilniszak van 60 liter kan worden geklemd.

Over het definitieve ontwerp is de ondernemer zeer tevreden. "De Seppr past in elke rolcontainer van 240 liter, ook in Duitsland. De zak zit stevig vast tussen de ringen. Een volle zak weegt gemiddeld 5 kilo en de Seppr is berekend op 15 kilo. Als je de rolcontainer aan de straat zet, haal je 'm er zo uit en hang je 'm in een andere container."

De Seppr is in de praktijk getest door een gezin van vier personen. De bedenkers hebben voor de productie van de Seppr bewust gekozen voor een bedrijf in Enschede in plaats van het werk uit te besteden aan een lagelonenland. Op de Seppr rust model- en merkrecht .

Info: www.seppr.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden