Maarten Nijhof laat een fles zien, die even daarvoor is voorzien van een etiket.
Maarten Nijhof laat een fles zien, die even daarvoor is voorzien van een etiket.

Maarten Nijhof: 'Liever ambachtelijk bier dan pils'

  Zakelijk

Buurse/Enschede - Maarten Nijhof wil best een hoop werkuren maken. De 35-jarige bierbrouwer van Rigtersbier moet sappelen om geld te verdienen. Daar is volgens hem niets mis mee. Bierbrouwen is zijn passie.

Voor hem gaat er niets boven ambachtelijk bier. En daar wil hij best veel tijd in steken. Nijhof brouwt aan de Alsteedseweg in Buurse. Aan ambitie geen gebrek. "We hebben uitbreidingsplannen. We zitten nu nog in de voormalige kaasmakerij bij Erve Hooge Esch, maar willen over enkele jaren gaan brouwen in de grote loods achter het restaurant."

Rigtersbleek

Nijhof begon drie jaar geleden op deze locatie een bierbrouwerij. Daarvoor werkte hij in Enschede. "In 2011 ben ik begonnen met het brouwen van bier. Dat deed ik eerst heel kleinschalig, in de schuur bij ons huis in de wijk Rigtersbleek. Vandaar de naam Rigtersbier. Die naam gaan we ook niet veranderen, omdat we nu in Buurse zitten. Rigtersbier klinkt goed", zegt Nijhof, die zijn bierbrouwactiviteiten aanvankelijk combineerde met een vaste baan. Inmiddels is hij voltijds brouwer.

Amerikaans voorbeeld

De onderneming is gegroeid. "Ik heb nu personeel. Dennis Pancras en Henry Haak zijn er bij gekomen. Uiteindelijk willen we verder gaan groeien. Hoe meer bier we gaan brouwen, hoe meer personeel nodig is." Nijhof is met een eigen brouwerij min of meer het Amerikaanse voorbeeld gevolgd. "In de VS zijn veel kleine brouwerijen. Daar is de craft beer revolution begonnen. Niet iedereen wil de massabieren zoals Heineken en Budweiser drinken. Het marktaandeel van de kleine brouwerijen is daar enorm gegroeid. Ik zie ook wel een groei in Nederland, maar die is lang niet zo sterk als in de VS. Kleine brouwers in Nederland komen en gaan. Er vallen ook kleine brouwerijen weg." Dat laatste wil hij natuurlijk voorkomen. Brouwen is voor hem veel meer dan een leuk tijdverdrijf.

Pikzwart biertje

Nijhof heeft inmiddels tal van biersoorten uitgedokterd. Zijn meest succesvolle is de zogeheten 'Pitch Black, black IPA', een pikzwart biertje met veel hop en een alcoholpercentage van 7,6 procent. Met dat bier won hij eind vorig jaar een prestigieuze prijs in België. De jury gaf zijn zelfgebrouwen bier de hoogste waardering in de Brussels Beer Challenge. "Dat is niet zomaar een wedstrijd. Er waren liefst 1.600 inzendingen." Rigtersbier wil het bier uiteraard verkopen. Bij Twents Genot en Gall en Gall in Haaksbergen zijn de flessen verkrijgbaar. Er wordt geleverd aan slijterijen en cafés. "Speciaalbieren worden steeds populairder. De bierconsumptie in totaliteit groeit niet, maar er is wel een verschuiving die ten koste gaat van pils."

Festival

De brouwerij hield onlangs een bierfestival. Maarten Nijhof: "Daar kwam een heel gemêleerd publiek op af. De jongeren tot 25 jaar drinken nog geen speciaalbier. Die kiezen massaal voor pils. Maar vanaf 25 jaar neemt de interesse voor ambachtelijk bier toe." In de brouwerij staan momenteel drie gisttanks. Er is volgens hem capaciteit om dagelijks maximaal 2.000 liter bier te brouwen. Het aantal liters gaat omhoog als het aan Nijhof ligt. "Ik wil uitbreiden met het aantal tanks. Uiteindelijk willen we naar de 4.000 tot 8.000 liter per dag. Dat kan niet in deze voormalige kaasmakerij, maar wel in de loods erachter. Ik hoop dat we daar in 2020 kunnen beginnen."

Uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel of onderneming. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de ondernemers. Zij vertellen iets over de passie voor hun onderneming.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden