Peter Borkens (links) met afgevaardigden van Spinnerij Oosterveld, de Cee Cee community, Start! By Saxion, Novel-T, het Ondernemerslab van het ROC van Twente en de gemeente Enschede.
Peter Borkens (links) met afgevaardigden van Spinnerij Oosterveld, de Cee Cee community, Start! By Saxion, Novel-T, het Ondernemerslab van het ROC van Twente en de gemeente Enschede.

Startup Twente: Samen broeden op een sterkere regio

  Zakelijk

Enschede - Startup Twente moet er voor gaan zorgen dat ondersteuningsprogramma's voor starters en startups in de toekomst beter op elkaar worden afgestemd. Startup Twente is een onlangs gestart 'incubatornetwerk' bestaande uit Spinnerij Oosterveld, de Cee Cee community, Start! By Saxion, Novel-T, het Ondernemerslab van het ROC van Twente en de gemeente Enschede.

Op dit moment worden startups in Enschede en Hengelo al op diverse locaties ondersteund en/of betaalbaar gehuisvest. Een van die plekken is Spinnerij Oosterveld in Enschede. "Wij zijn nu ongeveer tweeënhalf jaar bezig", licht Peter Borkens van World of Walas toe (Spinnerij Oosterveld is een project van World of Walas, red.). "Wij proberen het hier aantrekkelijk te maken voor groeiende, innovatieve ondernemers. Door de ondernemers een acceleratieprogramma te bieden, groeien ze verder door en houden we ze langer vast in de regio. We hopen hiermee te voorkomen dat ze 'uitvliegen' naar andere steden, wat uiteraard weer goed is voor de lokale economie. De formule werpt zijn vruchten inmiddels af." Doel van Startup Twente is onder meer het creëren van een sterke regio. De gemeente Enschede ondersteunt deze ontwikkeling daarom van harte.

Netwerken

Binnen de Spinnerij vinden diverse waardevolle kruisbestuivingen plaats. "Hightech bedrijven krijgen onder meer ondersteuning van communicatie-, branding- en marketingbedrijven of ze worden bijvoorbeeld geholpen met financiering." Op de begane grond van de Spinnerij vinden regelmatig netwerkevenementen plaats. "Je kunt hier ook wat eten en drinken, en er zijn veel creatieve ondernemers gehuisvest die het interessant maken om hier naar toe te komen."

ShelterSuits

De textielindustrie is dankzij dit soort initiatieven weer terug van weggeweest. Borkens: "Kijk naar ShelterSuits. Met hulp van vakkundige Syrische statushouders maakt dit bijzondere bedrijf pakken, waarin vluchtelingen barre weersomstandigheden kunnen overleven."

Startschot

Het startschot van Startup Twente vond plaats in april. Alle betrokken partijen ondertekenden tijdens de officiële bijeenkomst een intentieovereenkomst, waarin ze onder meer afspraken samen te werken aan een actuele 'reisgids' voor starters en startups in Twente. "Andere incubators en accelerators zijn alsnog van harte welkom zich aan te sluiten bij ons netwerk", aldus Peter Borkens. "Er zijn nog veel meer hotspots in de regio waarmee we graag de samenwerking zoeken."

Meer berichten