Rien van der Werff, Fred van Goor, Peter Goud, Wouter Grouve en José van der Voort schaken graag bij SV Park Stokhorst..
Rien van der Werff, Fred van Goor, Peter Goud, Wouter Grouve en José van der Voort schaken graag bij SV Park Stokhorst.. (Foto: PR)

'We zijn niet zo van de feesten, maar wel van schaken en gezelligheid'

  Verenigingen

Enschede – Schaakvereniging SV Park Stokhorst is opgericht in oktober 1979 en viert het 40-jarig jubileum zondag met een rapid toernooi in boerderij 't Volbert. Inschrijven kan nog tot en met vrijdag. Park Stokhorst telt zo'n vijftig actieve leden en de laatste tijd weet de jeugd de club weer te vinden, zo meldt secretaris Peter Goud. "Dankzij onze verbeterde website.''

Zes jeugdige leden zijn er onlangs bijgekomen en bij de club zijn ze er blij mee. "Onze speelavonden zijn belangrijk, maar voor de jeugd is een website dat ook. We hebben er nu zes jongeren bij, in de leeftijdscategorie van 18 tot 25 jaar. Vijf jongens en een meisje'', zegt Peter Goud die al sinds 1985 lid is van SV Park Stokhorst. Voor de verbeterde website kreeg de club zelfs de complimenten van de schaakbond, aldus Goud.

De club is een no-nonsense schaakclub, zegt voorzitter Rienk van der Werff, die zich iets later bij Park Stokhorst meldde dan Goud. "We zijn niet zo van de feesten en partijen, maar wel van schaken en gezelligheid. Dus we houden geen groot feest bij dit jubileum, maar wel een toernooi op zondag 6 oktober.''

Het plezier in het schaken in een gemoedelijke ambiance: dat is wat de oprichters ooit bewogen heeft de club op te richten, weet de voorzitter. "Genoemd naar de wijk waar toentertijd een aantal spelers ook woonde. De binding met de wijk is gebleven, ook vanwege de speellocatie 't Volbert, de karakteristieke boerderij van meer dan 300 jaar oud aan de rand van de wijk. Onder de balken van de boerderij, bij de bar en de tap, wordt bijna elke maandag gespeeld.''

De vereniging was in de jaren '90 van de vorige eeuw de grootste van Overijssel, mede dankzij een grote jeugdafdeling. De jeugdafdeling is kort na de eeuwwisseling opgeheven, mede door de krimp van het aantal senioren en daarmee de begeleiding van de jeugd. Inmiddels is de daling van het ledental omgekeerd naar een bescheiden groei.

Met zo'n 50 actieve leden hoort SVPS bij de grotere verenigingen in de regio. "Er is een brede interne competitie met huisschakers met een enige ervaring tot schakers die in de landelijke competities meespelen, en alles wat er tussen zit. Van twintigers tot tachtigers, mannen en vrouwen. En er spelen vier teams mee in de regionale competitie. De diversiteit, de breedte en de mogelijkheid mensen te ontmoeten is wat deze club karakteriseert'', zegt Van der Werff.

Regelmatig houdt de club een rapid avond met open inloop. Peter Goud: "Voor clubschakers, huisschakers en mensen die het weer eens willen proberen. Op de rapid avond speel je korte partijen tegen tegenstanders van vergelijkbare speelsterkte. We denken dat we daarmee gasten en belangstellenden een leuke gelegenheid bieden kennis te maken met het schaken, de sfeer en de gezelligheid bij onze club.''

Het rapid toenooi is zondag van 9.00 tot 17.00 uur. Bedenktijd is 20 minuten per partij, zeven ronden Zwitsers systeem, prijzen in natura.

Aanmelden via secretaris@svparkstokhorst.nl.

Meer berichten