Windsurfers in de jaren tachtig op het water van recreatieplas Het Rutbeek. Op zondag 1 september keren de windsurfers van weleer terug voor de Oude Deuren Cup.
Windsurfers in de jaren tachtig op het water van recreatieplas Het Rutbeek. Op zondag 1 september keren de windsurfers van weleer terug voor de Oude Deuren Cup.

Op een oude plank het water op tijdens Oude Deuren Cup

  Verenigingen

ENSCHEDE - De veertigers en vijftigers kunnen het zich ongetwijfeld nog wel herinneren. Windsurfen werd in de jaren tachtig ontzettend populair op recreatieplas Het Rutbeek. Het was cool om op een plank met zeil over het water te razen. Allard van der Veen uit Enschede deed dat ook. Op zondag 1 september laat hij met een groep vrienden oude tijden herleven op de recreatieplas tussen Enschede en Haaksbergen.

Er wordt een windsurfdag met veel vertier georganiseerd. Inclusief een wedstrijd om de Oude Deuren Cup. Die naam behoeft uitleg. "Een windsurfboard uit de jaren tachtig werd later een oude deur genoemd. Die waren bijna vier meter lang en twintig kilo zwaar. Tegenwoordig is een windsurfboard aanzienlijk kleiner en lichter", zegt Van der Veen. De Oude Deuren Cup is maar één onderdeel van deze bijzondere dag op Het Rutbeek. Kinderen kunnen zeilen, windsurfen, pijl en boog schieten en de barbecue wordt aangestoken. "Het moet een familie-evenement worden. De windsurfers van weleer hebben nu een gezin met kinderen. Ons streven is dat het voor iedereen een gezellig uitje is."

Het idee van een windsurfwedstrijd oude stijl ontsproot aan het brein van Peter Zendman. Hij woonde vroeger in Usselo en was een fanatiek windsurfer. Zendman is voorzitter van de stichting Oude Deuren Cup. "Hij stelde op Facebook voor een Oude Deuren Cup te houden, georganiseerd door de Rutbeek Surfivors, een windsurfvereniging die in de jaren tachtig heel veel leden had. Het was in Nederland zelfs de grootste vereniging, die niet aan open water gevestigd was. De club bestaat op papier nog steeds. Maar leden zijn er niet meer. Zendman deed die oproep al meer dan een jaar geleden. De respons was heel groot", zegt Van der Veen.

Tientallen veertigers en vijftigers hadden er wel oren naar een dag op een 'oude deur' te gaan surfen. "Al heel snel waren er vijftig deelnemers. Op dat moment werd ook duidelijk dat we dit grootschaliger wilden gaan aanpakken. Dus niet alleen een paar uur surfen, maar een gezellig familie-evenement." Overigens is het voor menigeen nog een zoektocht om een 'oude deur' te bemachtigen. Niet iedereen heeft de surfplank uit de vorige eeuw bewaard. "Veel mensen hebben de plank allang weggegooid. Ik heb er nog één kunnen kopen in Dortmund. Die is veertig jaar oud. Sommigen struinen marktplaats en eBay af om nog zo'n oude plank te kunnen bemachtigen." Het gaat de organisatie op zondag 1 september niet alleen om nostalgie. De initiatiefnemers hopen ook de Rutbeek Surfivors nieuw leven in te kunnen blazen.

De organisatie wil de Rutbeek Surfivors nieuw leven inblazen. De club bestaat wel, maar heeft geen leden. "Het zou om mooi zijn om jeugd weer te interesseren voor het windsurfen. Ook willen we kinderen kennis laten maken met zeilen. Het Watersportverbond komt ook naar Het Rutbeek. Er zijn gratis clinics voor kinderen om zeilen te leren", zegt Allard van der Veen. Ook kunnen belangstellenden leren suppen. Suppen is staand peddelen op een supboard. Die clinics worden door Mistral en Paddle & Surf gegeven. "Mistral maakt surfboards en kleding en is medesponsor geworden. Er zijn meer bedrijven, die ons initiatief omarmen en ondersteunen."

De watersportdag voor de hele familie met de Open Deuren Cup op zondag 1 september is van 11.00 tot 17.00 uur. Deelnemers moeten zich wel inschrijven voor de Oude Deuren Cup.

www.oudedeurencup.nl

Meer berichten