De jongens van Avanti Wilskracht gaan vol goede moed een voetbalavontuur aan in Zweden.
De jongens van Avanti Wilskracht gaan vol goede moed een voetbalavontuur aan in Zweden. (Foto: Frans Nikkels)

Zweeds avontuur voor jongens Avanti

  Verenigingen

Gothenburg/Glanerbrug - Dat elftallen van een vereniging meedoen aan landelijke toernooien, dat weet iedereen. Maar met z'n allen naar Zweden? Dat is toch uitzonderlijk te noemen, zeker voor een JO15-1 elftal. De jongens van Avanti Wilskracht gaan zondag echter vol goede moed het avontuur aan.

Voor de 45ste keer vindt er in het Zweedse Gothenburg de Youth World Cup (Gothia Cup) plaats. Een internationaal jeugdtoernooi waar 78 landen vertegenwoordigd zijn met 1.695 teams. Nederland wordt vertegenwoordigd door de JO15-1 van Avanti Wilskracht uit Glanerbrug. Overigens is dit niet de eerste keer dat Avanti meedoet. In 2016 vertegenwoordigde een aantal jongens uit de groep Nederland ook bij de Gothia Cup. Dat was een mooie ervaring. Vandaar de vraag die men zich begin september stelde: "Zullen we volgend jaar weer meedoen met de Gothia Cup?"

Na een avondje overleggen en een paar nachtjes slapen, ging in oktober het hele team akkoord. Natuurlijk betalen de ouders het grootste gedeelte, maar ook de kinderen dragen hun steentje bij. Door een sponsorloop van vijf kilometer tijdens de Enschede Marathon renden de kinderen de kosten dekkend.

Nu alles geregeld is, kan JO15-1 zich verheugen op een sportief weekje Zweden. Het avontuur begint op zondag 14 juli in alle vroegte. Twee gehuurde busje rijden om half vijf richting het Duitse Travemunde. Vanuit daar volgt per boot de overtocht naar Trelleborg in Zweden. Vervolgens nog drie uur rijden naar het verblijf in Kungsbacka. Gedurende deze week wordt er geslapen in een school waar men ontbijt, luncht en dineert in de kantine. Op loopafstand bevindt zich het sportcomplex waar JO15-1 de poulewedstrijden speelt.

Op maandag 15 juli om 11.00 uur trapt het elftal af tegen Solangens BK uit Zweden. De rest van de middag is men vrij om zich voor te bereiden op de openingsceremonie in het Ullevi Stadium (43.000 zitplaatsen!). Avanti JO15-1 is het enige Nederlandse team in Gothenburg en mag tijdens de twee uur durende ceremonie - met 500 dansers en muzikanten - de Nederlandse driekleur vlaggen. Als alle landen zijn gepresenteerd, wordt deze avond afgesloten met een gigantische vuurwerkshow.

De overige poulewedstrijden zijn op dinsdag tegen Sarpborg FK uit Noorwegen en woensdag tegen Larbro IF uit Zweden. Afhankelijk waar JO15-1 eindigt in deze poule speelt het op woensdag een play-off wedstrijd voor de 1/64 finale in de winnaars- of verliezerspoule. Als deze play-off wedstrijden worden gewonnen, blijft JO15-1 voetballen. Mocht dit niet het geval zijn, dan houdt het toernooi op en kan het elftal zich in en rond Gothenburg prima vermaken, aangezien de stad deze week compleet in het teken van voetbal staat. Op zaterdag 20 juli keert men terug naar Nederland.

Met niets anders dan geweldige herinneringen aan een bijzonder avontuur en misschien wel een prijs.

Meer berichten