De scheidsrechters werden bij FC Twente onder meer ontvangen door Kick van der Vall (tweede van links).
De scheidsrechters werden bij FC Twente onder meer ontvangen door Kick van der Vall (tweede van links). (Foto: Bas Everhard / FC Twente Media)

Koninklijke onderscheidingen voor honderdjarige scheidsrechtersclub

  Verenigingen

Enschede - Scheidsrechtersvereniging Enschede en Omstreken (SEO) bestaat op 7 maart precies 100 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bestuur op donderdag 7 maart een officiële receptie in het clubgebouw. Vrijdag is er feest in De Jaargetijden. Dinsdag, tijdens de 100ste jaarvergadering, kreeg de club twee Koninklijke Onderscheidingen.

SEO zelf werd geridderd met de Koninklijke Erepenning. Daarna benoemde burgemeester Onno van Veldhuizen Joop Visscher tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Visscher maakt zich al vanaf 1973 verdienstelijk voor SEO en is bovendien heel actief als materiaalverzorger bij FC Twente Vrouwen. "Een SEO'er in hart en nieren'', aldus de burgemeester, die memoreerde dat de geschiedenis van de club al teruggaat tot 23 augustus 1917, want toen werd er door het bestuur van Twentsche Voetbalbond al gesproken over een scheidsrechtersvereniging. Op 7 maart 1919 werd de Enschedese Scheidsrechtersvereniging opgericht. Ruim tien jaar later kwam 'en Omstreken' erbij.

De kick-off voor het jubileum werd 100 dagen voor 7 maart gegeven met de presentatie van het jubileumboek. Het oudste lid op dat moment, Lambert Geerdink, was daar nog bij. Geerdink is inmiddels overleden. Jan Brinkhuis is nu het oudste lid, zo meldt Teun van der Velden, bestuurslid van SEO. In totaal heeft SEO nu 115 leden. "De oudste is begin 90, de jongste is 15'', zegt Van der Velden (21), die zelf nu zes jaar lid is.

Onlangs werd een delegatie van SEO uitgenodigd om de wedstrijd van FC Twente tegen Eindhoven bij te wonen in de Grolsch Veste. Dat was een initiatief van FC Twente, Sportaal en de gemeente Enschede. "Echt een blijk van waardering'', zegt Van der Velden.

SEO stond aan de wieg van de landelijke, overkoepelende scheidsrechtersvereniging COVS, de Centrale Organisatie van Voetbalscheidsrechters. SEO is door heel Enschede gevestigd geweest. Er werd onder meer getraind bij Vosta en op de UT (toen de TH). In 1980 verrees het huidige clubgebouw op de locatie de Tiemeister, op het Diekman.

Sommige leden van de SEO wisten door te dringen tot de top van het nationale en internationale voetbal, zoals Andries van Leeuwen, Dirk Bongers, Lambert Geerdink, Willem Busschers, Jan Nijhuis, Jan van der Weegen, Wim Kok, Siem Wellinga, Chris Gerritsen, Geert Elzinga en Henk van Ettekoven. Namen uit het meer recentere verleden zijn Jaap Uilenberg, Bas Nijhuis, Patrick Gerritsen, Patrick Langkamp, Stef Veekamp, Fijke Hoogendijk en Marco Ribbink. Jaap Uilenberg mist de receptie. "Hij moet als waarnemer van de UEFA naar de wedstrijd van PSG in Parijs'', weet Van der Velden.

Een kwart van de leden is jonger dan 23. "Dat is tegen de landelijke trend in en dit percentage stijgt nog steeds'', zegt Van der Velden. "Daarom is een Jeugdcommissie in het leven geroepen die de belangen van de jeugdige leden behartigt en activiteiten organiseert.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden