Henk Bolhaar (links) reikte de bondsonderscheiding namens het bondsbestuur uit aan Theo Busch.
Henk Bolhaar (links) reikte de bondsonderscheiding namens het bondsbestuur uit aan Theo Busch. (Foto: RAMON NIJHUIS )

Vogidoman Theo Busch gehuldigd door club en bond

  Verenigingen

Enschede - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Vogido op zondag 6 januari is voorzitter Theo Busch uitgebreid gehuldigd vanwege zijn vijftgjarig lidmaatschap en zijn 25-jarig voorzitterschap.

In totaal heeft hij al dertig jaar zitting in het bestuur. Theo is benoemd tot erelid van Vogido en mag zich vanaf nu Lid van Verdienste van de KNVB noemen. Busch is Enschedees eerste clubbestuurder die deze onderscheiding ontvangt. Henk Bolhaar, lid van de ledenraad amateurvoetbal en bondsvergadering van de KNVB, en zelf lid van Vogido, reikte de onderscheiding namens het bondsbestuur uit. Penningmeester Willem Husken speldde zijn bestuurscollega de clubonderscheiding op.

Tijdens het voorzitterschap van Theo Busch heeft Vogido een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het ledenaantal is meer dan verdubbeld. Van ruim 400 maar 1000. Vogido is thans één van de grootste verenigingen in de gemeente Enschede. De club heeft al bijna dertig jaar een volwaardige vrouwen- en meisjesafdeling. In 2005/2006 werd een multifunctioneel clubgebouw gebouwd, dat op 16 november 2006 werd geopend door toenmalig minister Maria van der Hoeven. Hierin startte Avelijn met dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij verrichten diverse werkzaamheden in en rondom het clubgebouw, waaronder het wassen van kleding. Vogido was de eerste vereniging in Enschede waar met dergelijke activiteiten werd begonnen. De dagbesteding is er nog steeds en er is ook al diverse jaren een buitenschoolse opvang in het gebouw. De in 2017 gerealiseerde speeltuin is ook toegankelijk voor kinderen van de bso en uit de wijk.

Op sportief gebied maakte Vogido een goede ontwikkeling door. Het eerste elftal werd in die 25 jaar in totaal zes keer kampioen en ging van de vijfde naar de tweede klasse.

Theo Busch houdt zich niet alleen beleidsmatig met Vogido bezig. Waar nodig sprong of springt hij in bij uitvoerende werkzaamheden. Van bardiensten en klussen op de accommodatie tot het trainen en leiden van elftallen, het fluiten van wedstrijden, het ophalen van papier, de huisvesting van spelers en leiders bij het jaarlijkse internationaal toernooi. 

Het was in die jaren niet alleen maar 'feest' overigens; onder leiding van Theo Busch heeft Vogido in 2014 op adequate wijze gehandeld toen de club werd geconfronteerd met grensoverschrijdend seksueel gedrag van de trainer van het eerste elftal.

Robert Plate is zondag benoemd tot Lid van Verdienste voor zijn jarenlange begeleiding van met name de lagere jeugdteams van Vogido.

Meer berichten