Een lang lint van fietsers van de Stichting 55+. Foto: Eva van der Struik
Een lang lint van fietsers van de Stichting 55+. Foto: Eva van der Struik

Gezellige fietstochten houden fitte 55-plussers in beweging

  Verenigingen

Enschede - Zo'n zes keer per jaar houdt de Stichting 55+ een fietstocht van een kleine veertig kilometer waar altijd veel animo voor is. Het fietsen is één van de vele activiteiten die de stichting organiseert, met behulp van vrijwilligers. Op deze woensdag in september boffen de deelnemers met het weer.

Vertrekpunt van de fietstocht is het Diekman. Hans Sleeuwits, de coördinator sport en spel van Stichting 55+, heeft 38 fietsers geteld die meegaan. Sleeuwits krijgt een hesje om en is vandaag de 'laatste man' in de groep. Hans Assink en Klaas Keizer hebben ook een hesje om en fietsen vooraan. Zij kennen de route die voor een deel door Duitsland gaat.

Electrisch

De meeste deelnemers fietsen vaker mee, maar Gerard Berndsen is vandaag nieuw in het peloton. "Twee mensen waar ik altijd mee ga zwemmen zeiden van ga toch ook eens mee fietsen. En mijn vrouw zei ook van ga nou maar weg. Dus hier ben ik'', zegt Berndsen, die 70 is en de tocht op de elektrische fiets doet. Dat doen de meesten. Vanaf het Diekman gaat het richting Aamsveen. Het oversteken van een drukke weg is nog wel een dingetje met 41 man/vrouw op de fiets.

Tactiek

De tactiek is zo dat Klaas Keizer en Hans Sleeuwits afstappen en op de weg gaan staan om het verkeer tegen te houden en dat Hans Assink de meute op sleeptouw neemt volgens het routepapiertje. Klaas maakt vervolgens een sprintje naar voren om om Hans bij te staan in het zoeken naar de juiste weg. Zo gaat het van Knotenpunkt 91 naar Knotenpunkt 90 en is de eerste stop, op verzoek van de dames van rij 2, bij de bomen nabij Subgangs Dieksken. "Na de eerste tien kilometer stoppen we altijd even om wat te drinken'', klinkt het.

Hoffelijkheid

De oversteek van de Enschedeërstrasse in Gronau is vrij onoverzichtelijk, maar verloopt zonder problemen dankzij de hoffelijkheid van de automobilisten. De meeste auto's gaan netjes aan de kant voor de grote groep fietsers, slecht eentje wenst niet te stoppen en raast met grote vaart langs de groep op een smal weggetje, ergens tussen knooppunt 16 en knooppunt 3 - we zijn weer in Nederland.

Dé stop is in Lonneker. Bij Sprakel volgens het routeboek, maar daar zit het terras vol en gelukkig is er 'plek zat' bij Savenije.

Beurs

Op 20 oktober houdt de Stichting 55+ in haar gebouw 't Pluspunt voor de tweede keer de beurs 'Zelfstandigheid en vitaliteit'. Circa 25 bedrijven en instellingen nemen aan deze beurs deel. Tijdens de beurs wordt er onder meer drie keer een modeshow gehouden.

Meer berichten