Logo huisaanhuisenschede.nl


De gemiddelde leeftijd van de leden ligt dik boven de zestig, maar volgens Nico Cupers (links) gaat de club zeker nog dertig jaar mee.
De gemiddelde leeftijd van de leden ligt dik boven de zestig, maar volgens Nico Cupers (links) gaat de club zeker nog dertig jaar mee.

Kaartclub Tion bestaat dertig jaar

  Verenigingen

Kaartclub Tion heeft vrijdag het 30-jarig bestaan gevierd met een feestje in speeltuin 't Hoogeland. De gemiddelde leeftijd van de leden ligt dik boven de zestig, maar volgens Nico Cupers gaat de club zeker nog dertig jaar mee.

Enschede - Cupers zelf is 76 jaar. Hij was zo'n vijftien jaar voorzitter van de club, maar is op de jaarvergadering van 12 mei afgetreden. "Op zo'n leeftijd mag je stoppen'', zegt de ex-preses. De woordvoerder van de jubileumcommissie, Chris Stein, is Cupers opgevolgd als voorzitter.

De club heeft nu 34 leden. "We hebben ook een periode gehad waarin we maar 22 leden hadden'', zegt Cupers. "Veel kaartverenigingen zijn gestopt omdat ze niet genoeg leden meer hadden. Wij zeggen dan van 'kom maar'. Ik denk dat we de volgende dertig jaar ook wel halen. Wij blijven kruisjassen. We hebben heel veel ouderen. Een paar leden zijn in de vijftig, maar de meesten zijn tussen de 60 en 87.'' De instroom komt van vijftigers, weet Cupers.

De vrouwelijke inbreng bij Tion is beperkt. Er is maar één vrouw lid: Matte van Dijke, zo meldt Cupers. "Of ze haar mannetje staat? Behoorlijk. En dat al wel vijftien jaar.'' De kaarters van Tion kruisjassen elke vrijdagavond in speeltuin 't Hoogeland aan de Molukkenstraat. "We hebben meestal wel zeven tafels bezet. Als er iemand over is, valt ie de tweede partij in. We spelen drie bomen op een avond.''

De onderlinge competitie is verdeeld over een zomer- en een wintercompetitie. Wedstrijden tegen andere kaartverenigingen zijn er niet. Dat was vroeger anders, vertelt Cupers. "Vroeger had elk textielbedrijf wel een kaartvereniging en was er een competitie via de Enschedese Bedrijfs Kaart Bond, de EBKB. Gunia van de Spoorwegen bijvoorbeeld deed ook mee, Vredestein. Er waren wel achttien verenigingen. Er werd alleen gekaart in de kantines. Maar bij het ter ziele gaan van de textielindustrie verdwenen ook de kantines en de meeste kaartverenigingen.''

Tion kwam voort uit de textielfabriek Scholten en Van Heek. De eerste kantine waar gekaart werd was die van atletiekclub Tion, zo meldt Cupers. Twee van de oprichters zijn nog steeds lid: Jan Reimerink en Hans Lippinkhof. Lippinkhof is tegenwoordig toernooileider. Herman Lipper is secrrtaris, Leo Langendonk penningmeester en Theo Hollink maakt het bestuur compleet, naast de nieuwe voorzitter Chris Stein.

Het lidmaatschap bij Tion kost 48 euro per jaar. Elke vrijdagavond dient er 2 euro te worden ingelegd voor prijzen bij de verschillende toernooien. Aan het al gehouden jubileumtoernooi deden 60 kaarters mee. Cupers: "Gezelligheid staat bij ons voorop. Ruwe taal wordt niet getolereerd.''

reageer als eerste
Meer berichten