De documentaire gaat over de vrijgevochten schaapsherder Stijn Hilgers, die moet kiezen tussen zijn idealen en de harde realiteit.
De documentaire gaat over de vrijgevochten schaapsherder Stijn Hilgers, die moet kiezen tussen zijn idealen en de harde realiteit.

Hoe romantisch is het leven van de schaapherder nog?

  Toerisme

Enschede/Eibergen - De eigenaren van De Schapenhoeve uit Eibergen komen maandag 18 maart in Concordia een toelichting geven op de documentaire 'Schapenheld'. De film wordt om 19.30 uur vertoond. Na afloop vertellen Hans en Greet Abbink hun verhaal.

De documentaire gaat over de vrijgevochten schaapsherder Stijn Hilgers, die moet kiezen tussen zijn idealen en de harde realiteit. Met de camera in zijn kielzog zwerft de herder door prachtige Nederlands landschappen, vol passie vertellend over zijn eeuwenoude beroep en de inventieve keuzes die hij maakt om het hoofd boven water te houden. De film ontving een vier-sterren-recensie van de Volkskrant.

De Abbinks, eigenaren van de Schapenhoeve in Eibergen, zijn aanwezig om na afloop te vertellen over hun ervaringen met de schapenhouderij in deze meest pure vorm. Hans was jarenlang schaapherder en natuurbeheerder. Sinds 2009 verzorgen zij een schaapherdersopleiding.

De hoofdpersoon uit de documentaire is één van de laatst overgebleven, traditioneel werkende Nederlandse schaapherders. Met zijn schapen en drie trouwe viervoeters doorkruist hij natuurgebieden en landerijen, waarbij de kudde het land op milieuvriendelijke wijze bewerkt.

Maar van de romantiek en rust die we verbinden met het eeuwenoude beroep van de herder is maar weinig overgebleven. Aanbestedingen worden steeds ingewikkelder en opdrachten lastiger binnen te halen, omdat grote bedrijven, goedkope Oost-Europese herders en slimme machines het qua kosten makkelijk van Stijn winnen.

Kaarten kosten 9,50 euro en zijn te bestellen via www.concordia.nl en via de dagkassa (di t/m zo): tel. 053-4300999

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden