Spannende biljartwedstrijden bij de strijd om de Stokkersbokaal in biljartcentrum Stokkers.
Spannende biljartwedstrijden bij de strijd om de Stokkersbokaal in biljartcentrum Stokkers. ( Foto: André de Ruiter)

Vriendts en Voss winnen bij Stokkers

  Sport

Enschede - Hans Vriendts uit Enschede en Reinhard Voss uit Duitsland hebben de jaarlijkse strijd om de Stokkersbokaal gewonnen. Vriendts won het driebandentoernooi op de kleine tafel, Voss op de grote.

Sinds 2015 wordt het toernooi ook op de kleine tafel georganiseerd. Dit jaar hebben de volgende spelers zich gekwalificeerd voor de finale: Hans Vriendts van KMO'74, Wim Bourgonje van BC Stokkers, Bert Bruggeman van Haven uit Hengelo en Ton Bakker van De Bierhandel uit Mariënberg. Voor alle vier biljarters is het de eerste keer dat ze in de finale staan van de Stokkersbokaal.

In ronde 1 wint Bakker van Bruggeman in 31 beurten en Vriendts wint van Bourgonje in 55 beurten. Vriendts moet er 49 maken om de partij te winnen, Bruggeman 25, Bourgonje 23 en Bakker 21. "Bakker had duidelijk zijn zenuwen het beste onder bedwang, wellicht mede dankzij de onverwachte support van zijn vrouw'', zegt André de Ruiter van de organisatie.

In ronde 2 wisselen de winnaars van tafel. Bourgonje grijpt zijn laatste kans door Bakker een vernietigende nederlaag toe te brengen: 23 om 5 na 36 beurten. Vriendts boekt zijn tweede zege en klopt Bruggeman met 49 om 19 in 37 beurten. "Goed voor een moyenne van 1.324, voorwaar geen sinecure'', zegt De Ruiter.

In ronde 3 gaat Vriendts tegen Bakker gewoon verder met het maken van caramboles. Hij leidt na 11 beurten met 10 om 4. Op de andere tafel laat Bourgonje zich tegen Bruggeman ook niet onbetuigd en hij leidt na 11 beurten met 6 om 3. Uiteindelijk wint Bourgonje niet, maar pakt Bruggeman zijn eerste winstpartij met 25 om 12 in 41 beurten. Voor Vriendts is dan de enige concurrent gesneuveld. "Hij hoeft dan eigenlijk niet eens meer te winnen'', zegt De Ruiter. "Uiteraard is dat zijn eer te na en gaat hij gewoon door met caramboleren alsof het niets is en wint hij na 48 beurten met 49 om 20, waarmee hij de terechte winnaar is geworden.''

Op de grote tafel is Reinhard Voss de beste voor nummer twee Nico Haster, nummer drie Jurrien Haak en nummer vier Ton Bakker. Voor alle vier is het hun eerste finale om de Stokkersbokaal. Bakker van De Bierhandel moet 17 caramboles maken, Haak van BC Stokkers ook, Haster van De Haven moet er 25 maken en Voss van BG Bottrop 35. Uiteindelijk wint Voss al zijn partijen. Hij haalt een moyenne van 0.875 en noteert 7 als hoogste serie.

In ronde 1 staat Bakker op voordeel tegen Voss, maar de Duitser trekt na 48 beurten met 35 om 16 toch nog de partij naar zich toe. Haster wint van Haak met 25 om 9 in 46 beurten. In ronde 2 wisselen de winnaars van tafel. Voss maakt korte metten met Haak (35 om 9 in 37 beurten) en Haster wint van Bakker (25 om 15 in 54 beurten).

In ronde 3 is Voss versus Haster de finalepartij. Na 8 beurten is het 14 om 1 en na 35 beurten is Voss de duidelijke eindwinnaar. Op de andere tafel pakt Haak de derde plek, na 68 beurten.

Meer berichten