Bert Westerink (midden) met vaste uitsupporter Daniël Kat (links) en oud-klasgenoot Theo Roos na afloop van de kampioenswedstrijd.
Bert Westerink (midden) met vaste uitsupporter Daniël Kat (links) en oud-klasgenoot Theo Roos na afloop van de kampioenswedstrijd.

'Voor wie erbij was, hoop ik dat dit boek de beleving oproept die het voor mij had'

  Sport

Enschede - Bert Westerink (Enschede, 1957) bestelde twee seizoenkaarten van zijn club, FC Twente, juist vanwege de degradatie van de Tukkers in het seizoen 2017-2018. Vak 321, net als enige seizoenen eerder. Destijds omdat hij het gewoon een keer als supporter meegemaakt wilde hebben. Het afgelopen seizoen omdat het naar zijn idee een 'cultjaar' zou worden. Westerink besloot niet alleen de thuiswedstrijden in De Grolsch Veste te bezoeken, maar ook alle uitwedstrijden.

Ruim tien maanden vergezelde hij FC Twente tijdens het avontuur in de Keuken Kampioen Divisie. Het bracht hem vriendschappen en zielsverwantschap. De voormalig wethouder van Groningen kreeg ook voor het eerst in zijn leven te maken met zaken als combi-regelingen en massale politie-inzet, ook als dat helemaal niet nodig was. Het over één kam scheren van voetbalsupporters ondervond de schrijver aan den lijve: "De bejegening is volledig afgestemd op incidenten. Protocollen zijn bepalend. Niet de mensen."

Westerink wilde FC Twente met zijn supporterservaringen omhoog schrijven. Meehelpen om de krachtige steun van de grote aanhang manifest te maken. "Voor wie erbij was, hoop ik dat dit boek de beleving oproept die het voor mij had: ik heb ervan genoten."

Het resultaat van Westerinks bevindingen leest u in 'Onmachtig Of Onmeunig – Een seizoen met FC Twente in de Keuken Kampioen Divisie'. Het boek verschijnt op maandag 1 juli 2019, de dag dat FC Twente 54 jaar bestaat.

'Onmachtig Of Onmeunig' wordt op donderdag 4 juli vanaf 19.30 uur gepresenteerd bij Boekhandel Broekhuis aan de Marktstraat 12 in Enschede. Marino Pusic, de trainer die FC Twente het afgelopen seizoen terugleidde naar de Eredivisie, en Twente-iconen Kick van der Vall en Eddy Achterberg, jeugdidolen van de schrijver, zullen de eerste exemplaren in ontvangst nemen. Ook wethouder Eelco Eerenberg van Enschede, die een sleutelrol speelde in de reddingsoperatie van FC Twente vorige zomer zal onder voorbehoud bij de presentatie aanwezig zijn.

Meer berichten