Koen Peeters tijdens de Heuvelland Marathon afgelopen winter in Zuid-Limburg.
Koen Peeters tijdens de Heuvelland Marathon afgelopen winter in Zuid-Limburg. (Foto: PR)

Met Enschede Marathon is Koen Peeters weer beetje dichterbij zijn doel

  Sport

Enschede - Koen Peeters loopt iedere maand een marathon in een andere provincie. Zondag kan de Groninger de provincie Overijssel wegstrepen; dan loopt hij de Enschede Marathon.

Gekkenwerk? Misschien, maar ook een goede manier om aandacht te vragen voor twee goede doelen.

In een jaar tijd in iedere provincie een marathon lopen is nog nooit gedaan in Nederland, voor zover Koen weet. Hij bedacht deze 'gekkigheid' in de kerstvakantie op de bank. "Duursporten deed ik al langer. Ik heb meerdere marathons gelopen, een hele triathlon gedaan en veel toertichten gefietst." Waar de een als goed voornemen een paar kilo wil afvallen, bedacht Koen in de kerstvakantie deze uitdaging. "Ik heb extreme uitdagingen nodig om mezelf te motiveren."

Bij zo'n uitdaging loop je tegen meerdere problemen aan. Zo blijkt het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om de planning rond te krijgen. Zoveel marathons zijn er niet in Nederland. De Enschede marathon is de vierde marathon in de rij. Eerder liep hij al in Friesland, Groningen en Limburg.

Ook is het moeilijk om goed te trainen voor zo'n vreemde onderneming. Het belangrijkste is om het lichaam heel te houden – niet eenvoudig met zoveel inspanning. "Gelukkig heb ik een goede basisconditie. In Limburg ging ik door mijn enkel. De fysiotherapeut heeft me klaargestoomd voor deze zondag."

Twee mensen motiveren hem enorm om dit avontuur te volbrengen: zijn opa Paul en vriendin Merel. "Mijn opa is 25 jaar geleden getroffen door Alzheimer. Langzaam maar zeker zag de familie hem afglijden. Hardlopen is een uitstekende manier om Alzheimer op afstand te houden. Uit onderzoek blijkt dat dagelijks een half uur bewegen ervoor zorgt dat Alzheimer je 15 jaar later treft dan zonder beweging."

Merel is de moeder van een hockeyteamgenoot en kankerpatiënt. Ze lijdt aan een zeldzame vorm van longkanker en is uitbehandeld. "Gelukkig heeft ze nu een medicijn dat de progressie van de ziekte tegenhoudt. Maar als ze resistent wordt, dan is er geen redden meer aan." Met haar stichting Merels Wereld zet de zieke Merel zich in om geld in te zamelen voor meer onderzoek. Merel is erg sportief en loopt en fietst zelf. "Ze vindt het geweldig dat er in haar naam zo'n bijzondere actie op touw wordt gezet!" 

Wil je meer weten? Koen houdt een blog bij van zijn ervaringen: https://twaalfmarathons.home.blog/ Wil je hem sponsoren, doneer dan je gift op rekeningnummer NL53ABNA0836864778 t.n.v. K.P.P. Peeters.

Meer berichten