Sinds 1973 rennen jaarlijks 8.500 studenten van het centrum van Nijmegen, via Duitsland en de Achterhoek, naar de campus van de Universiteit van Twente.
Sinds 1973 rennen jaarlijks 8.500 studenten van het centrum van Nijmegen, via Duitsland en de Achterhoek, naar de campus van de Universiteit van Twente. (Archieffoto)

Wordt de Batavierenrace van 2019 de grootste ooit?

  Sport

Enschede - Dit jaar zal de Batavierenrace, de grootste estafetteloop ter wereld, plaatsvinden op 10 en 11 mei. Mogelijk wordt het een recordeditie.

Sinds 1973 rennen jaarlijks 8.500 studenten van het centrum van Nijmegen, via Duitsland en de Achterhoek, naar de campus van de Universiteit van Twente in Enschede. De Batavierenrace is een estafetteloop van in totaal 175 kilometer lang en wordt georganiseerd voor en door studenten. Ieder jaar wordt de Batavierenrace afgesloten met het grootste studentenfeest van de Benelux.

Nieuw dit jaar is de campingwinkel op de campus van de UT. Producten die vergeten, kwijt of kapotgegaan zijn, kunnen aangeschaft worden in deze campingwinkel. Een breed assortiment aan producten is hier te vinden: van tent, luchtbed en slaapzak tot blikopener, dobbelsteen en zonnebrand. Voor de echt luie student is het zelfs mogelijk om producten van tevoren te bestellen, zodat die tent niet helemaal vanuit Groningen of Maastricht meegenomen hoeft te worden.

Volgens het Guinness Book of World Records is de Batavierenrace van 2012 's werelds grootste estafetteloop, met 8.509 deelnemers. Nu gaat het aantal inschrijvingen al boven de 8.600. Om deel te nemen aan de 47ste editie van de Batavierenrace schrijft een ploegleider zich in met een team van 25 lopers. Er zijn namelijk 16 heren- en 9 vrouwenetappes. Deze etappes zijn verdeeld over drie dagdelen: de nacht-, ochtend- en middagetappes. Per team moeten minstens drie deelnemers ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit. Op deze manier blijft de Batavierenrace een echt studentenevenement.

Sinds de 41e Batavierenrace bestaat Bata4life. Samen met KWF Kankerbestrijding zorgt Bata4life ervoor dat ploegen en deelnemers geld inzamelen voor het goede doel.

Het ingezamelde geld wordt gedoneerd aan KWF en wordt daarmee besteed aan onderzoek naar kankerbestrijding door verschillende Nederlandse universiteiten.

Meer berichten