RoboTeam Twente met als derde van links woordvoerder Inkeri Kollmann.
RoboTeam Twente met als derde van links woordvoerder Inkeri Kollmann. (Foto: Freek Nijweide)

Roboteam Twente gaat voor podiumplaats op WK robotvoetbal

  Sport

ENSCHEDE - RoboTeam Twente heeft een belangrijke stap gezet richting succes in de RoboCup 2019, het officieuze WK-robotvoetbal. Het team heeft de kwalificatie voor het evenement dat in de zomer in het Australische Sydney wordt gehouden, succesvol doorlopen. Na in voorgaande jaren 14e en 7e te zijn geworden gaat het team nu voor een podiumplaats.

RoboTeam Twente, opgericht in 2016, is een multidisciplinair studententeam bestaande uit studenten van de Universiteit Twente. Het team mag dit jaar voor de derde keer op rij deelnemen aan de RoboCup. De RoboCup is een internationale competitie ter promotie van onderzoek en ontwikkeling in robotica en kunstmatige intelligentie. Er zijn diverse disciplines tijdens de RoboCup, de meest in het oogspringende is de robotvoetbalcompetitie. RoboTeam Twente komt uit in de zogeheten small-size league.

Woordvoerder Inkeri Kollmann vertelt: "Niet elk team kan zomaar aan de start verschijnen van het toernooi. Deelnemers moeten een kwalificatieproces afronden door een artikel te schrijven waarin het ontwerp van de robots wordt gepresenteerd en waarin nieuw te ontwikkelen features voor de robot verder worden uitgewerkt."

De organisatie stelt hoge eisen aan de deelnemers: "Het is niet voldoende om slechts de tekortkomingen uit het vorige model te verhelpen. Het artikel moet laten zien dat er dit jaar voldoende innovaties worden gedaan om de robots en hun gedrag te verbeteren. Daarvoor worden oude ontwerpen geanalyseerd en zijn verbeterpunten verwerkt, resulterend in een slimmere kunstmatige intelligentie. Dat moet leiden tot slimmere tactieken en bovendien is het mechanisme waarmee de bal wordt geschoten opnieuw ontworpen om nauwkeuriger en effectiever te kunnen spelen."

Het studententeam werkt het gehele jaar voltijds aan het ontwerp van de robots en realisatie van hun voetbalteam. Daarmee doen ze waardevolle ervaring, kennis en vaardigheden op in de verschillende disciplines die horen bij het bouwen aan een team en een robot. Roboteam Twente vindt het bovendien belangrijk het publiek te laten kennis maken met de hun werk, om op die manier.

In het eerste jaar van deelname behaalde het team een 14e plek, een jaar later was een 7e plek het resultaat. Als deze stijging zich doorzet, moet een podiumplek mogelijk zijn. "Wij zijn de enige Nederlandse vertegenwoordiging in de zogeheten 'small-size league'. De meest succesvolle deelnemende teams in de competitie zijn afkomstig uit Duitsland, China en Japan en hebben reeds een lange historie in het robotvoetbal", aldus Inkeri Kollman.

Meer berichten