Foto:

NK Trappenloop in de lift

  Sport

Enschede – Het NK Trappenloop heeft bij de elfde editie een hoofdsponsor gevonden en daardoor heette de wedstrijd van zondag in de Alphatoren dan ook het 11e Elefant Open Nederlands Kampioenschap Trappenloop 2018. Bij de brandweer sneuvelden twee records. Bij de mannen verbeterde Jeroen Vochteloo uit Groningen zijn eigen record.

Het idee om een NK Trappenloop te houden ontstond in 2008. Na de eerste editie zat de loop alleen maar in de lift en nam de populariteit toe. Vorig jaar werd het plafond bereikt met 120 deelnemers. ''We hebben ruimte voor een wedstrijd van twee uur en dat houdt een maximum van 120 lopers in'', zei Aert Bakker, samen met Guido Gosselink en René Lehr de oprichter van het NK Trappenloop. Lehr heeft een binding met Trebbe, de bouwer van de toren, Bakker woont in de toren, en is vanzelfsprekend aardig geoefend in de bijzondere discipline en Gosselink is voorzitter van Triatlon Club Twente, dat voor de organisatie tekent.

Als de brandweer

Ook deze zondag is het voor de lopers weer een hele kunst om boven te komen in de 101 meter hoge Alphatoren. Liefst 28 verdiepingen en 450 treden bedwingen, zo luidt de opdracht. De brandweer doet de trappenloop in uitruktenue en aangesloten beademing. Kees Bording uit Purmerend wordt Nederlands kampioen. Hij loopt in 3.14 minuten het oude record van Maarten Jansen (3.20) uit de boeken. De snelste brandweerman komt uit Spanje. David Robles Tapia is zijn naam, woonplaats Zaragoza en hij is in 3.07 boven. Enschedeër Deon Bijkerk wordt zesde in 4.06 voor Ron van Rennes uit Boekelo in 4.10. Bij de vrouwen wint Kelly Ruler uit Leusden. Zij komt in 5.52 boven. Bij het NK komen de lopers onder meer uit Ermelo, Duivendrecht, Purmerend, Appelscha en Wilnis.

Vochteloo en Aarnink 

Bij de mannen wint Jeroen Vochteloo uit Groningen. ''Vochteloo was vorig ook al winnaar en in 2015, toen hij zijn record liep van 1.56'', zegt Aert Bakker. Dit jaar doet Vochteloo de 450 treden in 2.07. Marlo Post uit Appelscha wordt tweede in 2.09 voor Gerko Floor uit Meerstad. Enschedeërs Twan Wildeboer en Guido Gosselink finishen op plek 6 en 7, beiden in 2.17. Aert Bakker is boven na 4 minuten en 13 seconden. ''Deze krasse knar is in een bezadigd tempo gefinisht'', is zijn commentaar. Bij de dames is Rianne Aarnink uit Enschede de snelste in 2.44. Jorine Hofstra uit Appelscha wordt tweede in 2.55 en plek drie is voor Titia van der Stelt uit Enschede in 3.09.

Jongens en meisjes

Bij de jongens onder 13 is Rens Gosselink uit Enschede de snelste in 2.59. Bij de jongens onder 17 is Sem Veenendaal uit Losser het eerst boven, in 2.40. Bij de meisjes onder 13 zegeviert Fenne Heilema uit Nijmegen in 3.27 voor de Enschedese Evelien Gosselink (3.42). Bij de meisjes onder 17 wint Annemarie Gosselink in 3.35.

Meer berichten