Daan Moes uit Almelo is een van de judotalenten die Twente al voortbracht. Vorig jaar werd hij derde op het WK.
Daan Moes uit Almelo is een van de judotalenten die Twente al voortbracht. Vorig jaar werd hij derde op het WK.

Topjudoka's komen naar Enschede voor groot toernooi

  Sport

Voor het eerst sinds 20 jaar is er in Enschede weer een groot judotoernooi waar het gaat om serieuze prijzen. Komende zaterdag en zondag vindt in de Diekmanhal het Open Twents Judokampioenschap plaats. Met 1100 deelnemers uit zes landen behoort het toernooi nu al tot de grootste van Nederland. De organisatie is in handen van Top Judo Twente, Judo Promotion Twente en Stichting Judosport Oost.

Enschede - Op maar liefst negen judomatten verwelkomt Enschede topjudoka's uit eigen land en uit Duitsland, Polen, Canada, IJsland en Congo. Een groot aantal prominente oudgedienden is hierbij te gast. De organisatoren tillen met dit prestigieuze toernooi de judosport zowel in als vanuit Twente naar een nog hoger niveau.

Voor judoka's in de leeftijdscategorie tot 17 jaar is het toernooi door de Judo Bond Nederland (JBN) als een van haar twee meetmomenten erkend. Judoka's die in 2019 namens Nederland willen kunnen deelnemen aan Europacups moeten op deze twee 'meetmoment-toernooien' goed presteren. Het meetmoment in Enschede staat zaterdag op de planning: dan strijden ruim 400 judoka's om een podiumplek. Zondag komen nog eens 700 deelnemers in actie, in de leeftijdsklassen -10, -12, -15 en 17+.

Twee jaar geleden wees de JBN al een Regionaal Talenten Centrum aan Enschede toe. Mede hierdoor houdt men binnen de judosport nu serieus rekening met het oosten van het land. Twentse judoka's doen het goed, zowel nationaal als internationaal. Een aantal jaren geleden werd Jenne Snippe uit Enschede Europees kampioen. En vorig jaar haalde Daan Moes uit Almelo brons op het WK. Jelle Snippe uit Enschede werd Nederlands kampioen bij de junioren én derde op de Grand Prix in Den Haag. Renée van Harselaar haalde als junior zilver op het NK voor senioren.

Achtergrond

Twintig jaar geleden organiseerde Stichting Judosport Oost het grootste teamtoernooi van Nederland. Daar kwam na de vuurwerkramp een abrupt einde aan. Judo Promotion Twente organiseert al ruim dertig jaar een judotoernooi; eerst in Almelo, later in Hengelo en de afgelopen twee jaar in Borne. Met het toernooi van komend weekend weet Enschede weer alle ogen uit de judowereld op zich te richten. Op het eerste meetmoment - dat in november plaatsvond in Den Haag - haalden drie Twentse judoka's het podium. Rico Poppinghaus uit Enschede werd kampioen en Rut Bouwhuis-Widenman uit Enschede en Nohade Radi uit Almelo haalden zilver.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden