Leon van Dijk zoals velen hem kennen, met hoed. De Enschedeër stopt als speler bij HSC'21 en gaat verder als jeugdtrainer. Foto: Wim Busschers.
Leon van Dijk zoals velen hem kennen, met hoed. De Enschedeër stopt als speler bij HSC'21 en gaat verder als jeugdtrainer. Foto: Wim Busschers.

Slepende blessure noopt verdediger zich op trainerschap toe te leggen

  Sport

HAAKSBERGEN/ENSCHEDE - De eerste selectie van HSC'21 moet verder zonder Leon van Dijk. De 26-jarige rechtsback uit Enschede ziet er geen heil meer in om door te gaan. Hij kampt met een chronische enkelblessure. De kans op verbetering is nihil. Zijn voetballoopbaan zit er nu al op. Van Dijk gaat verder als jeugdtrainer van de derdedivisionist uit Haaksbergen.

De verdediger wil geen afscheid nemen van het voetbal. Hij gooit het over een andere boeg. De Enschedeër wordt trainer. Van Dijk gaat op het Scholtenhagen O19-1 van oefenstof voorzien. Dat is het voormalige A1, de ploeg die in de derde divisie uitkomt. Van Dijk heeft vier seizoenen in de hoofdmacht van HSC'21 gevoetbald. Daarvoor speelde hij bij Heracles Almelo. Van Dijk had zijn zinnen gezet op een doorbraak in het betaald voetbal. Maar zijn inbreng bij Heracles Almelo bleef beperkt tot vier wedstrijden in de eredivisie. Van Dijk hoopte daarna nog onderdak te vinden bij een andere betaald voetbalclub, maar dat zat er niet in.

Hij besloot daarom naar HSC'21 te gaan. "In het begin was het een domper dat ik geen nieuwe betaald voetbalclub kon vinden. Ik had gehoopt nog in de Jupiler League te kunnen spelen. Maar na de overstap naar HSC'21 beleefde ik in de topklasse mijn twee mooiste voetbaljaren. Ik stond wekelijks in de basis." Van Dijk kreeg in Haaksbergen echter ook te maken met fysieke malheur, een pijnlijke linkerenkel. Het kraakbeen was beschadigd. Van Dijk ging er zelfs voor onder het mes, maar werd nooit meer de oude. Het afgelopen seizoen moest hij vaak toekijken. "Ik heb afgelopen jaar maar vijf of zes wedstrijden gespeeld. Nooit ben ik honderd procent fit geweest. Bovendien deed mijn vervanger Kelvin Veensma het op die positie goed."

Bij Van Dijk rees de twijfel. Doorgaan of stoppen? Hij koos voor het laatste. "Ik weet dat mijn linkerenkel niet gaat herstellen. Het kan alleen maar erger worden." De technische leiding van HSC'21 wilde echter nog niet van hem af. De club bood hem de kans als jeugdtrainer aan de slag te gaan. Daar had Van Dijk wel oren naar. De inwoner van Enschede had het diploma trainer-coach 3 al op zak. "Die heb ik behaald tijdens mijn CIOS-opleiding. Bovendien ben ik van plan om in de toekomst de cursus voor trainer-coach 2 te gaan volgen."

Een fitte Van Dijk had nog jarenlang van waarde kunnen zijn voor de hoofdmacht. Toch? "Ja. Ik baal natuurlijk dat ik niet meer kan spelen. Maar ik ben ook blij met deze kans als jeugdtrainer. Ik zal nog heel veel op de club zijn. We trainen met O19-1 drie keer in de week en op de zaterdagen zijn de wedstrijden. Volgend seizoen ben ik op zondag vrij, maar ik zal ook wel wedstrijden van het eerste elftal zien."

Meer berichten