Randers Freja won het toernooi in Boekelo vorig jaar door Lokomotiva Zagreb in de finale te verslaan. In 1994 won Feyenoord de eerste editie. FC Twente won in 2003.
Randers Freja won het toernooi in Boekelo vorig jaar door Lokomotiva Zagreb in de finale te verslaan. In 1994 won Feyenoord de eerste editie. FC Twente won in 2003. (Foto: Hans Assink)

'We hebben hier bij BSC Unisson de talenten van de toekomst'

  Sport

Boekelo – Het internationale onder 16 toernooi van BSC Unisson is met Pinksteren aan de 25ste editie toe. De onder 16 van FC Twente is weer van de partij. Favoriet is het Deense Randers Freja, zo meldt Teun van der Velden van de organisatiecommissie. "Randers won vorig jaar ook.''

Teun van der Velden is nog maar 20, maar zit al drie jaar in de organisatie van het toernooi. Hij voetbalde bij BSC Unisson, maar is tegenwoordig scheidsrechter. "Ik heb gevoetbald, maar ik kom meer tot mijn recht als scheidsrechter'', zegt Van der Velden. "Ik fluit nu de tweede en de derde klasse op zondag.'' Ambitie om Bas Nijhuis achterna te gaan met een carrière in het profvoetbal heeft de Boekeloër zeker.

Maar eerst nog het internationale onder 16 toernooi van BSC Unisson. Het toernooi wordt traditiegetrouw met Pinksteren gehouden. Dat betekent dat er op 19, 20 en 21 mei wordt gevoetbald op sportpark De Zweede. De wedstrijden zijn van 10.30 tot 17.00 uur.

Behalve het Deense Randers Freja en FC Twente doen er nog acht clubs mee. Gornik Zabrze uit Polen is er voor het eerst bij, net als Kalmar FF uit Zweden. Halmstads BK (Zweden) en het Deense B.93 uit Kopenhagen waren al eerder te gast in Boekelo. KV Mechelen (België), Team Argau (Zwitserland), NK Lokomotiva Zagreb (Kroatië) en BSC Unisson (onder 19) maken de tien vol. Het aantal van tien deelnemers is altijd al zo geweest. "Alleen vorig jaar hadden we er negen. Van FC Groningen kregen we een last minute afmelding. De reden? Dat is nog steeds de vraag. Het was ook de eerste keer in de historie dat we maar negen clubs hadden. Meestal hebben we wel een team achter de hand. Nu kon het niet meer geregeld worden.'' Aan bekende voetballers op het Boekelose toernooi geen gebrek. Van der Velden noemt een paar namen, zoals Anwar El Ghazi en Lerin Duarte met Sparta, Klaas Jan Huntelaar met De Graafschap en Ola en Collins John met FC Twente. "Daar zijn we best trots op. We hebben hier de talenten van de toekomst. Eigenlijk hebben we elk jaar wel een speler die later doorbreekt in het betaalde voetbal.'' Jetro Willems, Khalid Bouhlarouz, Demi de Zeeuw, Reza Ghoochannejad, Karim El Ahmadi en Wout Brama speelden ooit ook in Boekelo.

De spelers worden voornamelijk ondergebracht bij gastgezinnen. De toernooicommissie organiseert een speciale avond voor alle oud-organisatoren. "Hier kunnen mooie anekdotes worden opgehaald en oude foto's worden bekeken'', aldus de organisatie.

Meer berichten