Logo huisaanhuisenschede.nl


Elk jaar organiseert één van de studenten-atletiekverenigingen in Nederland het Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) Ekiden. Dit jaar heeft DAV Kronos  deze taak op zich genomen.
Elk jaar organiseert één van de studenten-atletiekverenigingen in Nederland het Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) Ekiden. Dit jaar heeft DAV Kronos deze taak op zich genomen.

Bij Kronos loop je samen de marathon

  Sport

ENSCHEDE - De Drienerlose Atletiek Vereniging Kronos verzorgt op zaterdag 12 mei een zogeheten 'Ekiden' op de campus van de UT. Een Ekiden is een hardloopevenement waarbij teams van zes mannen en vrouwen in estafette een marathon afleggen. Woordvoerder Martijn Oonk gaat graag in op de details.

Waarom organiseren jullie deze zogeheten 'Ekiden'? "Elk jaar organiseert één van de studenten-atletiekverenigingen in Nederland het Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) Ekiden. Dit jaar hebben wij deze taak op ons genomen. Kronos heeft al jaren ervaring met het organiseren van hardloopwedstrijden voor zowel studenten als niet-studenten. Om die reden is besloten met de Kronos Ekiden Enschede een openbaar evenement te organiseren en het NSK daarin te integreren."

Zijn jullie niet al druk genoeg met de Campusloop? "Binnen Kronos bestaan er veel verschillende commissies, die door het jaar heen meerdere activiteiten en evenementen organiseren. Dit is mogelijk door de inzet van het grote aantal actieve student-leden binnen Kronos. Op 28 maart was Kronos bijvoorbeeld voor de achtste keer gastheer van de Campusloop op de campus van de Universiteit Twente. De Ekiden heeft qua organisatie overeenkomsten met de Campusloop, waardoor de ervaringen van dit evenement kunnen worden meegenomen bij het organiseren van de Kronos Ekiden Enschede."

Waar komt de naam 'Ekiden' vandaan? "De Ekiden is een van oorsprong Japanse teammarathon, waarbij zes lopers in estafettevorm een marathon afleggen. De term Ekiden bestaat uit 'Eki' wat 'plaats' betekent en 'Den' wat staat voor 'bezorgen'. De Ekiden is gebaseerd op de vroegere Japanse koeriersdienst, waarbij documenten en pakketjes door verschillende hardlopers werden rondgebracht. De 'vracht' van toen wordt bij deze wedstrijd gesymboliseerd door de sjerp die teamleden bij de wissel steeds aan elkaar doorgeven."

Kan iedereen meedoen? "Elk team kan zich aanmelden voor de Kronos Ekiden Enschede. Of je nu beginnende loper bent en mee wilt doen met een groep vrienden of gevorderd atleet lopend met een team van de atletiekvereniging. De enige voorwaarden zijn dat een team uit zes mensen moet bestaan en voldoet aan de samenstellings-eisen. Er zijn drie categorieën bij de Ekiden: man, vrouw en gemengd. Voor gemengde teams geldt dat een team uit minimaal drie vrouwen en minimaal één man moet bestaan."

Meer weten over de Kronos Ekiden Enschede of je nu aanmelden? Dat kan via email: nskekiden2018@kronos.nl

Meer berichten


Shopbox