Logo huisaanhuisenschede.nl


Jasper en Anton Zwier op een plek waar ze zich allebei thuisvoelen. Anton maakte Jasper al lid van zijn biljartclub Mekkelholt toen de jongen nog in de luiers zat.
Jasper en Anton Zwier op een plek waar ze zich allebei thuisvoelen. Anton maakte Jasper al lid van zijn biljartclub Mekkelholt toen de jongen nog in de luiers zat.

Jasper Zwier (25) is al kwart eeuw biljarter

  Sport

Een mijlpaal in de geschiedenis van huize Zwier, biljartcafe Mekkelholt en district Twente van de KNBB. De 25-jarige Jasper Zwier werd onlangs gehuldigd omdat hij al 25 jaar lid is van de biljartbond en van biljartclub Mekkelholt. Hij was er vroeg bij.

Door Peter Stakenburg, wedstrijdleider van de KNBB

Enschede - De grote drijfveer hierachter was uiteraard zijn vader. Anton Zwier, zelf een benadigd kaderspeler, had bij de geboorte van zijn zoon een paar wensen. Jasper moest van geboorte af aan lid zijn van de muziekvereniging en actief lid zijn van de KNBB. Aangezien lid worden van de muziekvereniging wat voeten in aarde had concentreerde Anton zich verder op de KNBB. Op 25 september 1992 werd Jasper ingeschreven bij de biljartbond.

Gedurende zijn jeugd is Jasper meermalen meegeweest om het biljartspel te aanschouwen, wanneer zijn vader in de competitie speelde of aan een kampioenschap deelnam. Zelf is hij in zijn jeugdjaren vaak met pa meegegaan om het biljarten onder de knie te krijgen. Dat het bij Jasper niet zo vlotjes ging als bij zijn vader had vooral te maken met het feit dat Jasper autistisch was; bij hem werden ADD en PDDNOS gediagnosticeerd. Jasper had en heeft nog altijd moeite met de concentratie en de vele prikkels die rondom het biljarten optreden. De PDDNOS zorgt ervoor dat het met de sociale contacten soms wat moeizamer kan verlopen, echter door vanaf z'n zestiende in de competitie te spelen, heeft hij daar actief aan kunnen werken.

Bij de muziek

Tevens is zijn aandacht voor het biljarten niet zo scherp als bij zijn vader. Jasper heeft namelijk nog een grote hobby en dat is trompet spelen. Dit doet hij bij de Show Marching Band EVC te Enschede en hoewel deze hobby ervoor zorgt dat Jasper samen met de band ook met regelmaat in het buitenland vertoeft, blijft hij de biljartsport zeker trouw, omdat het van kindsbeen af met de paplepel is ingegeven en zeker niet op een dwingende manier.

Jasper heeft altijd zelf mogen beslissen of hij ermee doorgaan, aldus zijn vader. En juist hierdoor is Jasper nog steeds begaan met de sport en speelt hij naar hartelust zijn wedstrijdjes in de C3 en doet hij af en toe mee aan kampioenschappen.

Ouwemannensport

Dat menig jongere biljarten als een saaie 'oudemannensport' vindt Jasper jammer. "Hoewel ik in een team zit met bijna alleen maar 'ouwe mannen' moedig ik elke jongere aan om de keu ook eens ter hand te nemen en toch een balletje te gaan spelen. Je leert er veel van: concentratie, rekenen, geduld en beleefdheid. Daarbij leer je ook jezelf kennen, want je moet er toch mee leren omgaan om bijvoorbeeld tegen je verlies te kunnen."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox